Sreda 08.05.2019.
22:15
Vestionline

Mogerini: Nemamo tajni plan oko podele Kosova

EPA/Stephanie Lecocq
Federika Mogerini (Foto: Arhiva)

"Nismo deo nikakve zavere", rekla je Mogerinijeva, već je zajednički cilj da se stvore uslovi, atmosfera i prostor kako bi dve strane ponovo sele za isti pregovarački sto.  

- Poštujemo pregovaračke pozicije dve strane i ozbiljno gledamo na ulogu posredinka, moju ličnu ulogu, u kojoj mi ne određijemo sadržaj budućeg sporazuma, već omogućavamo razgovore o tome šta pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa može da sadrži - odgovorila je Mogerinijeva albanskim novinarima.

Mogerinijeva se u Tirani, gde se večeras sastaje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sutra će učestvovati na samitu Procesa Brdo-Brioni, inače prvi put oglasila posle sastanka o zapadnom Balkanu u Berlinu.

Mogerinijeva je rekla da trenutno ne vidi uslove za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. 

Ocenjuje da je preduslov za to povlačenje ili suspenzija tarifa i da odgovornost sada leži u rukama Prištine. 

- Ubeđena sam da, ako bi se tarife povuke večeras, sutra ujutru bih sazvala novu rundu dijaloga. To bi bilo teško i bolno, kao i obično, ali možda i produktivno. Međutim, u odsustvu pogodne atmosfere, ja ne vidim pesrpektivu nastavka dijaloga. Sada odgovornost leži u rukama onih koji odlučuju na Kosovu - poručila je Mogerinijeva. 

Poručila je i da je dijalog Beograda i Prištine tokom godina doneo važne rezultate, kako za dve strane u procesu, tako i za ceo region. Ocenila je da je do zastoja u dijalogu došlo upravo u trenutku kada je moglo da se uđe u fazu intenzivnijih pregovora. 

- Naš cilj je bio i i ostaje postizanje usaglašenog, pravno obavezujućeg sporazuma koji će pokriti sve aspekte normalizacije odnosa Prištine i Beograda - kaže Mogerinijeva. 

"Prekršeni sporazumi koje je Kosovo potpisalo" 

Visoka predstavnica EU podsetila je da je do zastoja u dijalogu došlo zbog tarifa koje su prištinske vlasti uvele na robu iz Srbije čime su "prekršeni i sporazumi koje je Kosovo potpisalo". 

Mogerinijeva je takođe naglasila da su EU, zemlje članice, kao i drugi međunarodni partneri tražili da se povuki ili suspenduju tarife, što se do ovoga trenutka nije dogodilo. 

- Moj utisak posle Berina je da nismo blizu nastavka dijaloga, ali to ne znači da odustajemo od posredovanja u dijalogu - kaže visoka predstavnica. 

Govoreći o pogodnoj atmosferi za nastavak dijaloga, Mogerinijeva je pored ukidanja prištinskih tarifa navela i suspenziju kampanja za priznanja, odnosno povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti. 

Šefica EU diplomatije u zaključku izrazila je nadu da će "mudrost da pobedi", jer kako je naglasila, "niko neće dobiti ništa od daljeg zastoja dijaloga, a pogotovo ne Kosovo, Srbija i region". 

- Pomirenje i normalizacija su, kao što je EU i sama naučila, baza za ekonomski prosperitet i integraciju. Znam koliko je to važno za region i zato je važno da se porces nastavi i bude polodonosan uz poštovanje svih strana - zaključila je Mogerinijeva. 

2024 © - Vesti online