Sreda 08.05.2019.
18:13
Vestionline

Dušan Tadić tragom Velibora Vasovića 40 godina kasnije

Twitter/Studio de Meer ‏
Johan Krojf, Velibor Vasović i Pit Kajzer

Šest finala je velikan iz Amsterdama odigrao u prebogatoj klupskoj istoriji, da li će biti i sedmog?

Prednost iz Londona 1:0 uliva veliko samopouzdanje, ali i opreznost, jer jedan mali propust odbrane i pada gol. Dvomeč Barselone i Liverpula je školski primer - i na Kamp Nou i na Enfildu.

Srpski uticaj na timske uspehe Ajaksa je dug preko 40 godina. Da nije Partizan izgubio u finalu Kupa šampiona 2:1 od Real Madrida, pitanje je da li bi Velibor Vasović otišao ili bi produžio boravak u šampionu Evrope. Ideji "totalnog fudbala" bila je potrebna osoba od poverenja. Sigurni kapiten, odgovoran i inteligentan da nove principe igre savlada. Diplomirani pravnik Vasović je to bio. 

Anegdota o kapitenskoj traci je čuvena. Rinus Mihels se toliko zapanjio činjenicom da je Vasović uspeo da završi pravni fakultet pored fudbalske karijere na vrhunskom nivou da je momentalno zvao superzvezdu Johana Krojfa u kancelariju. Jasno je poručio velikom Johanu da kapiten od tog trenutka postaje novo pojačanje iz Jugoslavije.

Do prve titule Ajaksa i jedine Vasketove bilo je potrebno izgubiti 4:1 od Milana '69., zatim gledati najljućeg rivala Fejenord na tronu godinu dana kasnije. "Partizanova beba" je imala 32 godine kada je osetila vrh Evrope. Problemi sa astmom su ga sklonili na travnatog terena, a Ajaks je nastavio da dominira još naredne dve sezone.

Na potpuno drugoj strani terena, 40 godina od prvog finalnog meča, Dušan Tadić je na pragu da bude deo najvećeg iznenađenja u najelitnijem evropskom takmičenju, bar u prethodnih 15 godina. Tridesetogodišnjak u sastavu sa prosečno 24 godine starosti prošao je uspone i padove, iskušenja iz kojih su proistekle lekcije. Najbolja sezona u karijeri lidera novih "zlatnih momaka". 

Stadion Ajaksa nosi naziv od koje je Srbin iz Požarevca dobio traku oko ruke. Na njemu večeras Srbin iz Bačke Topole ima priliku da protiv Totenhema vrati Ajaks na staze stare slave. Da li će u tome i uspeti videće se večeras u kasnim satima.

2024 © - Vesti online