Sreda 08.05.2019.
16:52
Vestionline

Irinej: Dok na vlasti u Prištini budu kriminalci nema kompromisa

A. Čukić
Foto: Arhiva

- Dok ova kriminalna garnitura vlada na Kosovu i Metohiji kompromisa između nas i Albanaca neće biti ali ako Amerikanci i Evropljani shvate da tamo treba dovesti normalne ljude, onda je moguć kompromisni dijalog Srba i Albanaca - rekao je vladika učesnicima seminara "Doživeti Evropu, pričati o Evropi", prenosi Tanjug.

Episkop novosadski i bački Irinej kaže da rešenje vidi u davaju najveće moguće autonomije, i dodaje da takvih recepata u Evropi ima.

"Može se naći neki model", rekao je vladika koga su studenati upitali da prokomentariše aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

- Srbija Albancima ne može da prizna posebnu državu na teritoriji koja je izvor Srbije. Prvobitna Srbija je tamo, najvažniji naši manastiri i sve je tamo. Do dana današnjega, posle pet vekova turske okupacije, mi imamo 1.500 crkava i manastira na toj teritoriji. Albanci nemaju ništa - objasnio je vladika Irinej u razgovoru sa stipendistima Fondacije Konrad Adenauer koja je kako je ocenio jedna od retkih političkih organizacija koja ima autentičan interes za pitanje Crkve i vere.

Prijemu je prisustvovao i vladika mohački Isihije koji je studentima govorio o značaju Svetoarhangelskog manastira u Kovilju, koji je osnovao Sveti Sava u 13. veku.

2019 © - Vesti online