Sreda 08.05.2019.
20:15
R. Lukić - Vesti

Sestre slavile devojačku slavu

R. Lukić
Slavske kolače je osveštao prota Perković

Iako slavlje Đurđevdana nije bilo masovno, bilo je izuzetno svečano, a tome su doprineli svečana liturgija, pojanje i slavski raspoloženi vernici.

Liturgiju su služili protonamesnik Aleksandar Perković i đakon Slavko Bosančić, a za pevnicom su pevali sveštenik Milan Pejić i Latinka Lau, stalni pojac Crkvenog hora "Sveti Simeon Mirotočivi". Među svečarima koji su doneli slavsko znamenje bila su i braća Duško i Dejan Marković sinovi u Hanoveru poznatog humanitarca, pokojnog Pantelije Markovića sa Mišara.
- Uzeli smo slobodno, a slavićemo zajedno. Tradicija mora da se nastavi - kaže stariji Duško čiju reč mlađi Dejan poštuje bez pogovora.

Slavsko znamenje doneli su i mnogi drugi među kojima i Savo Dragić iz Langenhagena, Slavko Despotović iz Lindena i muzičar Ljubo Vasiljević, stanovnik Hanovera poreklom iz Guče.
Među većinom muških naslednika koji su slavu preuzeli od očeva, posebnu pažnju izazvale su u Hanoveru tri poznate sestre, ugostiteljke Ranka i Lidija i prevodilac Vesna. One nose različita prezimena, ali su ostale verne Đurđevdanu svojoj devojačkoj slavi koju su nekada kao Gavrilovićeve slavile u rodnoj Topoli.

Svi su za slavsku trpezu pripremili tipične srpske specijalitete, pečenje s ražnja, gibanice i sarme, ali dvoipogodišnja Lea Pađen samo je pričala o čokoladi koju joj je tata Oliver obećao ako bude dobra. Lea se s punim pravom raduje, jer je uverena da je tatin uslov ispunila.
I svi ostali su se radovali, jer kako reče otac Aleksandar: "Đurđevdan slavimo svi, i vi koji ga slavite kao svog zaštitnika i mi koji ga slavimo zajedno s vama."

Uranak u nedelju

U Hanoveru je Đurđevdanski uranak godinama najmasovnije slavljeni praznik među našim zemljacima. Ove godine je Đurđevdan pao na radni dan , pa će uranak biti organizovan u nedelju 12. maja. Liturgija će početi u 10 časova, a narodno veselje sa uobičajeno bogatim kulturno-zabavnim programom biće posle liturgije i trajaće celo posle podne. Između ostalog nastupiće više folklornih grupa.

2024 © - Vesti online