Četvrtak 09.05.2019.
00:22
Đ. Barović - Vesti

Sačekuša za Vučića i Dodika?

EPA/Đorđe Savić
Na meti Velike Albanije: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Abazi je na Tviter nalogu proglasio Vučića i Dodika za "nepoželjne osobe" i najavio da će se građani tada okupiti kako bi se suprotstavili "njihovoj supremacionoj i šovinističkoj politici", kao i da bi se suprotstavili njihovoj poseti Albaniji.

Momir Stojanović, general u penziji i nekadašnji šef Vojno obaveštajne agencije ocenjuje za "Vesti" da je reč o delu šire kampanje uperene protiv Srbije i Republike Srpske, ali i namenjen "unutrašnjoj upotrebi" Kosova i Albanije.
- Završna faza je rešavanje kosovskog pitanja i takvih provokacija će biti sve više, a suštinski su dvojako usmerene. Najpre su uperene ka rukovodstvu Prištine i Tirane da se ne igraju glavom i ne prihvataju bilo kakav kompromis čime bi se odustalo od ideje i prioriteta stvaranja Velike Albanije. S druge strane, ovi pritisci su jasna poruka Srbiji i Republici Srpskoj da ne razmišljaju o rešavanju srpskog nacionalnog pitanja, mada je sasvim logično očekivati da ukoliko se prihvata princip samoopredeljenja, onda on ne može da važi samo za pravo jednog naroda, već i za druge - ističe Stojanović.

On je uveren da Albanci to ne rade bez podrške određenih krugova sa Zapada.
- Činjenica da se nije odustalo od divljanja sa carinama, mada su se tome usprotivile i EU i SAD, pokazuje da oni na Zapadu očigledno imaju jakog zaštitnika koji ove metode koristi kao instrument pritiska na Srbiju - navodi Stojanović.

Međutim, nekadašnji vojni obaveštajac Ljuban Karan ne isključuje mogućnost isceniranog incidenta i to upravo od strane kosovskih mentora.
- Situacija u Albaniji je krajnje rovita, pa se otuda teško može decidno tvrditi da je njihov bezbednosni sistem dorastao zadatku organizovanja ovakvog skupa, bez obzira na to kakve se mere budu preduzele. Jednostavno, protesti u Tirani su toliko masovni da svaka pretnja državnicima iz Srbije i BiH umnogome prevazilazi nivo propagande ili psiholoških pritisaka. Postoji realna opasnost da dođe do neželjenog incidenta, a podsetiću vas da je u Potočarima bezbednost bila na najvećem nivou, pa je ipak došlo do direktnog ugrožavanja bezbenosti predsednika Srbije. Taj slučaj do danas nije razrešen - kaže Karan.

Ključna procena

Komentarišući mogućnost da bi Vučiću i Dodiku u Tirani mogla da bude ugrožena lična bezbednost, Stojanović navodi da sve zavisi od procene nadležnih službi koliko je to zaista realno.
- Praksa je da se od zemlje domaćina uvek traži garancija za bezbednost štićenih osoba i uveren sam da je to i traženo. Na osnovu bezbednosnih procena će se na kraju i doneti odluka da li će oni otići u Tiranu ili ne. Ali ne verujem da bi čak i Albanija, u kojoj je zaista bezvlašće, sebi dozvolila luksuz da dođe do bilo kakvog incidenta - zaključuje Stojanović.

Ne ignorisati realnu opasnost

Ljuban Karan kaže da su u razrešenje kosovskog čvora uključene i najmoćnije zemlje sveta.
- Zato i postoji mogućnost da neke od obaveštajnih službi vide šansu da realizuju svoje ciljeve kroz tajno izvedenu operaciju koja bi se kasnije pripisala opštim neredima i nemirima - tvrdi Karan.
On dodaje da bi srpske bezbednosne službe morale da se oslone i na svoja, ali i na saznanja dobronamernih obaveštajnih službi kako bi se državnom vrhu predočila realna situacija.
- Ukoliko te službe procene da bi odlazak Vučića i Dodika u Tiranu predstavljao bezbednostan rizik, tada bi morali da ih poslušaju. Ne treba ignorisati realne opasnosti - zaključuje Ljuban Karan.

2022 © - Vesti online