Četvrtak 09.05.2019.
00:55
A. Vučićević - Vesti

Prst u oko Unesku (4): Od Plitvica do Rilskih manastira

pixabay.com
Dubrovnik

Susedna Bosna i Hercegovina upisala je u prestižnu listu Stari grad u Mostaru i most Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu, dok Slovenija ima dva zaštićena lokaliteta: Škocjanske pećine i praistorijske sojenice oko Alpa.

Crna Gora zaštitila je prirodni i kulturno- istorijski region grada Kotora, kao i nacionalni park Durmitor. Makedonija ima jedan upis u Uneskovu listu, a to je područje Ohrida sa spomenicima kulture, istorije i prirodnog okruženja. Susedna Bugarska je na listu dospela isto kada i Srbija, davne 1979. godine. Najpre su se među zaštićenima našli crkva Bojana, Madarski konjanik, Kamene crkve u Ivanovu, kao i trački grob u Kazanjlaku, a u godinama kasnije prepoznat je značaj starog Grada Nesebara, prirodnog rezervata Srebarna, kao i nacionalnog parka Pirin, Rilskih manastira i Tračkog groba u Sveštariju.

I komšijska Rumunija može se pohvaliti sa bogatim kulturnim nasleđem. Prvo je na Uneskovu listu upisala deltu Dunava 1991. godine, a kasnije sela sa utvrđenim crkvama u Transilvaniji, manastir Horezu, brojne crkve u Moldaviji, kao i dačka tvrđava u planinama Orašti, crkvene brvnare u Maramurešu i istorijskim centar grada Sigišoara.

Evropa i Unesko (broj zaštićenih dobara)

Italija 46
Španija 43
Francuska 38
Nemačka 36
Engleska 26
Grčka 17

2024 © - Vesti online