Utorak 07.05.2019.
14:59
Vestionline

Kurc ljut na Tursku: Ko ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU

A. Čukić
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Takođe je rekao da je neophodno da se EU pošteno ophodi prema Turskoj, koja se već godinama sve većim koracima udaljava od Unije i više ne ispunjava uslove za pristupne pregovore.

- Još uvek postoje snažna sistematska ograničenja slobode izražavanja i štampe - rekao je Kurc.

- Odluka da se ponište rezultati izbora za gradonačelnika Istanbula, na kojima je izgubio kandidat predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, nije transparentna i ne može se razumeti -izjavio je danas šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

On je naglasio da je isključivo na turskim biračima da odluče o tome ko će sedeti u kancelariji gradonačelnika i ukazao na važnost osnovnih demokratskih principa i transparentnih izbornih pravila, preneo je Rojters.

Turska Vrhovna izborna komisija poništila je rezultate lokalnih izbora u Istanbulu na kojima je pobedio lider opozicije Ekrem Imamoglu. Komisija je zakazala ponovljene izbore u Istanbulu za 23. jun.

Opozicija je odluku izborne komisije nazvala "pučem", s obzirom da je doneta nakon što su se Erdogan i njegova konzervativna Partija pravde i razvoja žalili na "ogromne neregularnosti". Danas su povodom odluke održani protesti u Istanbulu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozdravio je kontroverzno poništavanje lokalnih izbora u Istanbulu na kojima je pobedila opozicija i ocenio da je to "najbolja odluka".

2024 © - Vesti online