Sreda 08.05.2019.
00:46
A. Vučićević - Vesti

Prst u oko Unesku (3): Gusle simbol narodnog pamćenja

Vesti
 

Slava se upisala 2014. godine, kolo 2017, a pevanje uz gusle 2018. godine.

- Gusle su simbol srpskog narodnog pamćenja u dugoj borbi za održanje u prošlosti, ali nisu samo to. Nema danas naroda u kojem je ovaj drevni element kulturnog nasleđa življe prisutan, poštovan i voljen. Zasluge za takav status pripadaju guslarskim udruženjima i brojnim odanim slušaocima širom našeg kulturnog prostora - rekao je za medije Dragan Hamović, posebni savetnik ministra povodom upisa pevanja uz gusle na Uneskovu reprezentativnu listu.
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je da je to snažan dokaz da je srpsko kulturno jezgro prepoznato na globalnom nivou:

- Naša tradicija i običaji postaju deo svetskog kulturnog nasleđa i to jeste i u simboličkom i u faktičnom smislu veoma važna stvar. Pevanje uz gusle, slava i kolo su deo našeg nacionalnog i kulturnog identiteta dugog trajanja. Srpska kultura je slojevita, autentična i autohtona. Kulture utiču jedna na drugu, obogaćuju se, oplemenjuju i menjaju i kulturno nasleđe čini temelj i današnje savremene kulture.

Ministar je rekao da je odnos prema kulturnom nasleđu Srbije dobar, ali da postoje brojne potrebe kada je reč o konzervaciji, rekonstrukciji, predstavljanju i digitalizaciji.

- Upisom se obezbeđuje i bolja međunarodna vidljivost, a zajednice se podstiču da aktivno doprinose očuvanju i prenošenju izabranog elementa sopstvenog nasleđa - zaključio je ministar.


 

2024 © - Vesti online