Utorak 07.05.2019.
11:56
sputniknews.com, Vestionline

Sputnjik: Srbija u petak predstavlja moćni ruski "Pancir"?

commons.wikimedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Ruski sistem "Pancir S1"

I iz vrha države je nagovešteno da u Srbiju na Dan pobede nad fašizmom stiže novo oružje iz Rusije, a predsednik Aleksandar Vučić je rekao da se radi o "posebnoj poslastici".

Da Srbija od Rusije kupuje "Pancir" Sputnjik je objavio prošle godine, a sada se sve glasnije spekuliše da bi moćni raketni sistem mogao da ima svoju srpsku premijeru u petak u Nišu. Ukoliko bi se ove najave ispostavile kao tačne, Srbija bi postala jedina zemlja u ovom delu Evrope koja će imati tako moćno oružje.

Prema informacijama Sputnjika, Vlada Srbije je već odvojila novac za "Pancir". To je PVO sistem koji je ruski predsednik Vladimir Putin preporučio Aleksandru Vučiću tokom vojne parade na Crvenom trgu u maju prošle godine. Vojni eksperti i mediji "Pancir" nazivaju - ubicom "apača" i aviona A-10.

Hibridni protivavionski sistem "Pancir S1", uključuje protivavionske projektile i protivavionske topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i protivavionskim sistemima velikog dometa kao što su S-300 i S-400.

Reč je o mogućnom sistemu za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letelica. Ruska armija je "Pancire" rasporedila u Siriji, gde su se odlično pokazali u borbenim uslovima, odbijajući nekoliko masovnih napada bespilotnih letelica na rusku bazu Hmejmim.

2024 © - Vesti online