Utorak 07.05.2019.
18:47
Z. Vicelarević - Vesti

Nove freske krase svetinju

Z. Vicelarervić
Lomnjenje slavskog kolača sa kumovima slave

- Kumovi ovogodišnje slave su Mirjana Borić iz Ofenbaha, Predrag Angelovski iz Gisena i Slavoljub Lukić iz Frankfurta. Za kumove naredne hramovne slave javili su se Dragoslav Tomović iz Veljog Brijega s Kosova, Stevan Stančević iz Golubića kod Knina, Predrag Angelovski se ponovo javio za sledeću godinu i naš brat Veselin Složinić, koji inače živi u Španiji, a poslovno je vezan za Frankfurt i već je postao jedan od utemeljivača hrama - rekao je otac Simon Turkić, koji je takođe kum hramovne slave naredne godine.

Po lomljenju slavskog kolača kumovi slave su priredili trpezu ljubavi da se svi prisutni počaste u slavu hrama.

Vernici su na slavskoj liturgiji imali prvi put priliku da vide dve novooslikane freske, Vaznesenje Gospodnje i Silazak Svetog Duha na apostol, rad ikonopisca Rada Sarića, koje krase zidove svetinje.

U okviru obeležavanja slave Nastava na srpskom jeziku je u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom organizovala takmičenje u farbanju jaja. Predlog je došao od sveštenstva što su učenici i nastavnici s velikom radošću prihvatili. U takmičenju su učestvovali učenici koji pohađaju Dopunsku školu na srpskom jeziku, učenici koji pohađaju integrisanu školu i učenici koji pohađaju Malu školu ćirilice u Frankfurtu.

- Ceo događaj je zamišljen i ostvaren tako što su deca donela od kuće skuvana jaja i pribor za bojenje. Podstaknuti svojim kreativnim idejama i prisutnim nastavnicima ofarbali jaja i napravili lepe kreacije. Dodatnu motivaciju za razvijanje takmičarskog duha pružio je i tročlani žiri. Zahvaljujemo nastavnicima koji su pratili takmičenje - Tanji Milanović, Sonji Zrnić, Vladimiru Živanovu i Mirjani Antanasijević Čekerevac - rekla nam je Biljana Bukinac, glavni koordinator dopunske nastave na srpskom jeziku za Evropu.

Z. Vicelarević
Ofarbali jaja: Magdalena, Slobodan, Panajota i Jelena

Najmaštovitiji

Žiri u sastavu Janis Kulelis, Tamara Turkić i Biljana Bukinac, proglasio je tri najbolja jaja, jedno koje je bilo najveselije i jedno najkreativnije jaje. Najlepša jaja ofarbali su Magdalena, Bogdan i Slobodan, najradosnije jaje ofarbala je Panajota, a najkreativnije Jelena.

Z. Vicelarević
Otac Simon i Sveto Ćetojević

Poklon iz Svete zemlje

Sveto Ćetojević iz Ofenbaha je za slavu doneo ocu Simonu i hramu poklon iz Svete zemlje.
- U vreme Uskrsa na hodočašću smo bili supruga Despina, Dane Damijanos i ja. Iako daleko od našeg hrama, želeli smo da se skromnim poklonom odužimo čuvarima našeg pravoslavlja u Frankfurtu. Doneli smo svetu vodu, tamjan iz Jerusalima iz hrama gde se nalazi grob Hristov i sveću kojom je paljena sveta vatra - kaže nam Sveto.
Poklon je prihvatio otac Simon uz veliku zahvalnost.



 

2024 © - Vesti online