Ponedeljak 06.05.2019.
22:55
Tanjug, Vestionline

Đurić: Rezolucija odraz straha Albanaca od ličnih zločina

A. Čukić
Marko Đurić

Ðurić je u izjavi za Tanjug rekao da ta incijativa pokazuje kontinutitet neodogovorne politike Prištine koja ne može da donese rešenje za odnose Srba i Albanca i koja albansko društvo gura ka novom konfliktu.

- Albansko rukovodstvo pokazuje da ne želi dijalog i normalizaciju, da uporno svakodnevno radi, ne na bilo čemu, već na produbljivanju sukoba među nama - rekao je Ðurić, povodom najave da je ad hok komisija kosovske skupštine pripremila nacrt rezolucije kojom će od vlasti u Beogradu zatražiti da "priznaju počinjen genocid na KiM" tokom 1998. i 1999. godine.

Ðurić je ocenio da je ideja o rezoluciji u stvari odraz paničnog straha albanskog rukovdstva da bi se i sami mogli suočiti sa odgovornošću zbog počinjenih zločina ne samo tokom sukoba 1998. i 1999 već i kasnije, 2004.

Dirtektor Kancelarije Vlade Srbije dodao je da nikoga ne treba da podseća da je 247.000 Srba proterano, da danas Srba nema na ulicama Prištine, Peći, Prizrena...

- Neko je odgovoran za sve to, za sve te ubijene ljude i taj neko na paničan način pokušava da spere odgovornost sa sebe gurajući albansko društvo na KiM kroz ovakve rezolucije u pravcu novog konflikta i novog produbljivanja sukoba sa Srbima i institucijama i njima matične države Srbije - rekao je Ðurić.

On je izjave pojedinih albanskih političara kojim pokazuju pretenzije ka tri opštijne na jugu centralne Srbije ocenio kao tragične i opasne.

- Da nisu tragične i opasne, bile bi smešne. Moga bih da se našalim i pitam zašto samo tri a ne svih 160 opština na celoj teritoriji Srbije, pa da onda ponovo svi, kao što bi trebalo po našem ustavu i međunarodnom pravu, budemo u jednoj nedeljivoj i jedinstvenoj državi Srbiji - rekao je Ðurić.

2024 © - Vesti online