Ponedeljak 06.05.2019.
18:30
Vestionline, Tanjug

Evo kakvo vreme nam donosi maj

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Danas i sutra u Srbiji će biti veoma hladno vreme za maj mesec, sa maksimalnim temperaturama od osam do 14 stepeni, uz kišu, a na planinskim predelima i sa snegom, rekao je meteorolog Nedeljko Todorović - dodajući da se u utorak uveče i tokom noći očekuje delimično razvedravanje.

Todorović kaže da će u sredu u jutarnjim satima biti hladno, a u nižim predelima u većini mesta u zemlji postoji rizik i za prizemni mraz.

- Uz razvedravanje tokom dana usledilo bi i poboljšanje vremena u smislu porasta dnevne temperature, koja bi u većini mesta dostigla vrednosti od 18 do 20 stepeni - kaže Todorović.

Prema njegovim rečima, već u četvrtak će doći do naoblačenja i biće dosta kiše, ali neće biti značajnog pada temperature.

Kiša će u slabijem intenzitetu padati i u petak, a u subotu će uslediti kratkotrajna pauza što se tiče padavina.

- Od nedelje 12. maja i u polovini prve sedmice očekuje nas opet jače zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U planinskim predelima iznad 1.500 metara ponovo snežne padavine - kaže Todorović i dodaje da nas, gledajući narednih 10 do 15 dana, očekuje tipično majsko vreme sa čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Velika količina padavina 

Kaže i da se očekuje natprosečna količina padavina, ponegde i dvostruko veća količina padavina u odnosu na dvogodišnje proseke.

- Analizirajući očekivanu prognoziranu količinu padavina u prvoj polovini maja meseca, kolege hidrolozi očekuju da bi u narednoj sedmici srednji i mali vodotoci imali porast do granice redovne odbrane od poplava, a inače veliki vodotoci neće još da reaguju na ove majske kiše - kaže Todorović.

U majskim zahlađenjima sa ovakvim temperaturama uobičajena je pojava snega, kaže Todorović i dodaje da se to odnosi na planinske predele, kao što su u nižim predelima uobičajene obilne kiše, a po razvedravanju čak i da bude mraza.

- Maj mesec je izuzetno promenljiv i poznat je u ovom delu sveta, u Evropi i kod nas na Balkanu, kao jedan od najkišovitijih meseci zajedno sa junom, a sa kišom dolazi i svežina, koja se ne javlja svake godine u intenzitetu kao što je ove, ali ovo su uobičajene vremenske prilike, ne za svaku godinu, gledajući duži niz decenija - kaže Todorović.

U drugoj polovini maja, kao i u junu biće toplije vreme, temperature i oko 30 stepeni, nekim danima i iznad, kaže meterolog i dodaje da ipak i dalje ostaje da u dobrom broju dana, bar trećini, bude popodnevnih lokalnih pljuskova i grmljavina, kao i nepogoda sa kratkotrajnim olujnim vetrom, velikom količinom padavina i pojavom grada.

2022 © - Vesti online