Ponedeljak 06.05.2019.
19:15
Z. Vicelarević - Vesti

Publika "igrač" u varijeteu

Z. Vicelarervić
Izašli i na bis: Vojislav, Boris, Nebojša i Nina

Nedeljama unapred najavljivani kabare, Nina Ćosić, Boris Pingović, Vojislav Savić i Nebojša Dugalić, pretočili su za frankfurtsku publiku u mnogo veći doživljaj i užitak, a publika je to uzvratila velikim aplauzom i pozivom na bis.

Pre njihovog nastupa publika je bila prijatno iznenađenja premijernim nastupom novoformiranog hora "Stevan Mokranjac" koji je izveo tri pesme
- Ovo što smo večeras predstavili publici nije čist žanr kabarea, ovde imamo poeziju, muziku, ima priča, anegdota naših poznatih pisaca i sve bismo to mogli da svrstamo u francuski varijete.

Muziku smo izabrali iz najraznovrsnijih perioda kako bismo mogli da obuhvatimo što šire i sve to smo pretočili u jednu muzičku celinu da pokažemo srodnost ma koliko bili različiti muzički pravci - objasnio nam je Dugalić.

Poznati glumac ističe da je publika bila divna.
- Baš smo uživali na sceni. Prošlo nam je zaista neprimetno ovih dva sata. Publika nam je bila peti igrač. To je nešto što je konstutivno i određuje sam tok predstave, jer kada je reakcija živa, onda i mi nekako dobijemo još veću inspiraciju. Organizacija je za svaku pohvalu.

Reakcije o uspešnoj predstavi čule su se još tokom predstave, a potvrdili su nam to i posle predstave Nataša i Goran Džekulić iz Frankfurta:
- Nebojša je odlično pričao viceve, a sve četvoro su izvanredni muzičari. Neke pesme su uspele da me vrate u mlađe dane, u vremena pre nego što smo postali dijasporci. A kada bi trebalo da izaberem deo koji mi se najviše dopao, mislim da bi se svi saglasili sa mnom da je to deo kada je Dugalić svirao okarinu - kaže nam Goran, a njegova supruga Nataša dodaje da je pozitivno iznenađena što u Frankfurtu postoji divan hor kao što je "Stevan Mokranjac".

Entuzijasti

- Kontra.net čini nas četvoro, više entuzijasta, organizovani smo u nameri da obogatimo i doprinesemo frankfurtskom kulturnom životu. Želimo da dovedemo muzičare, pozorišne predstave, kabaree i slično. Već sada imamo planove za jesen, a još ne mogu da otkrijem o čemu se radi. Mi smo zvanično udruženje i ne radimo za pare ili zbog neke zarade i ne radimo zato što volimo da radimo, već isključivo zbog ljubavi prema kulturi. Radimo sa pozitivnom nulom, a možda čak i ispod te nule smo, ali znamo da će nam neki naredni projekat doneti toliko da poravnamo nulu - rekao nam je Momir - Deda Moča, koji nije hteo da otkrije imena ostalih članova Kontra.net grupe.

Evergrin na premijeri

O novom horu "Stevan Mokranjac" iz Frankfurta, koji je nedavno osnovan, a okosnicu čine članovi nekadašnjeg crkvenog hora, govorila nam je dirigent Stojna Babić:

- Pre svega želim da zahvalim u ime hora organizatoru Udruženju Kontra.net što smo imali priliku da na ovakvom mestu i ovim povodom imamo premijerno izvođenje. Predstavili smo se pesmama evergrin stila, "Pod sjajem zvezda", zatim obradom hitova "Zvižduk u osam" i "Devojko mala". Postojimo od 1. februara ove godine i još primamo nove članove. Imamo prostor u Evangelističkoj crkvi Friedenkirche u Ofenbahu i radimo petkom od 19 do 21 sat. Danas smo nastupili u manjem sastavu, a već 25. maja učestvovaćemo na Redelhajmskim noćima u Brentano parku u punom sastavu. Naš prvi samostalni koncert planiramo pred Božić, gde ćemo se predstaviti duhovnom muzikom, Mokranjčevom "Liturgijom".

2024 © - Vesti online