Nedelja 05.05.2019.
15:47
Vestionline, Tanjug

Američki diplomata: Misije OEBS-a na KiM su bile paravan za vojnu operaciju

Tanjug
Foto: Arhiva

Braun, koja je prvo bila deo američke diplomatsko-posmatračke misije, rekla je za današnji "Blic" da ta misija nije bila "ništa drugo do paravan za vojnu operaciju".

Ona je dodala da je u misiji OEBS-a, gde joj je šef bio Vilijam Voker, s kojim je već radila u Birou za latinoameričke poslove, bila glavni politički izveštač i tada je primetila mnoge stvari koje joj se nisu svidele.

- To je pre svega bio široko rasprostranjen prezir prema Rusiji. Zatim, postojale su glasine o sastancima usred noći izmedu ključnih članova NATO misije i OVK - iznela je Braunova.

Ona je rekla da se nije saglasila s Vokerovim zaključkom o slučaju Račak, koji je iskorišćen kao povod za NATO bombardovanje. O tome je govorila i u nemačkom dokumentarnom filmu "Sve je počelo sa jednom laži", kada je rekla da humanitarne krize "nije bilo na Kosovu pre početka bombardovanja".

Kasnije je napisala i eseje o americkoj politici i bombardovanju Srbije koje je nazvala "prvim slučajem neointervencionizma" koji je "unapred pripremljen i izveden pod izgovorom".

Braunova je za "Blic" opisala i kako je Voker reagovao kada je saznao da ona nije odobravala bombardovanje.

- Kada smo se sreli nakon nekog vremena, kada se sve završilo i kada je saznao da nisam bila saglasna sa američkim bombardovanjem, zanemeo je. On nije imao pojma kako je sve ono što sam opazila uticalo na mene - rekla je Norma Braun.

2024 © - Vesti online