Nedelja 05.05.2019.
18:00 >> 10:25h
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva

Melem na teške rane

Lična arhiva
Zahvalnost do neba: Viktorija, Adrijan i Gregor Draškić

Ne časeći časa, ova žena dobrog srca, koja je želela da ostane anonimna uputila je hrabroj Dejani i njenim mališanima pomoć od 200 evra, a priprema i poklon-paket koji će poslati čim se ukaže prilika ne bi li im olakšala i ulepšala život koji ih je mnogo puta bacio na kolena.

- Od kada nas je ta divna žena pozvala i poslala pomoć, ne prođe mnogo vremena a da nas ponovo ne pozove i pita kako smo. Koliko to znači, teško da može u reči da stane. Iako sam joj se zahvalila, moram da učinim to i javno jer nam je svaka podrška dobrih ljudi poput melema na teške rane. Nije lako izboriti se sa svim zdravstvenim tegobama koje nas prate - iskreno će mama Dejana.

Njen najstariji sin Gregor je, kako su "Vesti" pisale, zbog siromaštva godinama bio žrtva vršnjačkog nasilja, a prošle godine je brutalno pretučen, da bi početkom ove Više javno tužilaštvo u Subotici zaključilo da nema elemenata krivičnog dela nasilničko ponašanje.

Posledica tog prebijanja su Gregorovi problemi sa kičmom.
- Donacije dobročinitelja iz dijaspore, koje su mi prethodno stigle, iskoristila sam za Gregorovu magnetnu rezonancu koju smo morali da obavimo privatno u Somboru. Nažalost, magnetna je pokazala da postoji problem s pršljenom koji pritiska nerve i zbog toga Gregor ima jake bolove. Zakazan nam je pregled u Beogradu na Banjici kako bi lekari ustanovili šta dalje, ali po svemu sudeći biće neophodna operacija - istakla je Dejana, čija su dečica pre devet godina ostala bez oca koji je preminuo od kancera kad je Adrijan bio beba od šest nedelja.

Nedavno je umrla i Dejanina majka, koja je bila od velike pomoći jer je Dejana zbog saobraćajne nesreće od 2012. godine bila potpuno vezana za invalidska kolica. Tek nedavno je počela da hoda uz pomoć štaka. Uz sve izdatke, tu su i pelene za Adrijana, pa za Gregora i Viktoriju ne ostane gotovo ništa. Veliki problem jeste i što Adrijan ne hoda, a Dejana kaže da su joj lekari objasnili da je uzrok psihološke prirode. Ali, ni tu nije kraj njihovim mukama.

Žive od porodične penzije i dečjeg dodatka, što je tek malo više od 200 evra. Za tuđu negu i pomoć koja pripada Adrijanu moraju na svake dve godine pred komisiju.
- Podstanari smo, pa dok platimo kiriju i režije jedva ostane za život. Zimi mora da se ima za ogrev, pa se snalazim tako što uzmem kredit i otplaćujem ga čitave godine. I tako ukrug. Zato nam je svaka pomoć od velikog značaja, da se bar lakše borimo sa zdravstvenim problemima koji nam ne daju mira - rekla je Dejana Draškić.

Oporavak prioritet

Nakon što je ponovo krenuo u školu, Gregor je konačno počeo da se vraća kući nasmejan.
- Dobra vest je da su se stvari napokon vratile u normalu. Posle dugo vremena Gregor dolazi kući s osmehom na licu što meni donosi spokoj u duši, ali opreza nikad dosta. Najžalije mi je to što Gregor ne može da igra košarku koju toliko voli, upravo zbog kičme kao posledice batinanja. Ipak, daćemo sve od sebe da se u potpunosti oporavi, to nam je prioritet - rekla je Dejana.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2019 © - Vesti online