Ponedeljak 06.05.2019.
00:44
B. Đokić - Vesti

Nevidljivi lovci na duše

N. Đurović
Foto: Ilustracija

Kako za "Vesti" kaže Miroslav Vasić iz Centra za antropološke studije, organizacije koja se bavi izučavanjem sekti, i oni su primetili povećanu aktivnost preko interneta.
- Sekte koriste prednosti interneta, odnosno bržu i lakšu komunikaciju, društvene mreže, gde lako nalaze srodne teme s potencijalnim žrtavama i to im ubrzava i olakšava vrbovanje novih članova. Idu na stranice platformi gde su im zajedničke teme i tamo kroz priču "obrađuju" one za koje ocene da su pogodni da im se priklone - objašnjava Vasić.

S time se slaže i Zoran Luković, stručnjak za sekte, koji se u MUP Srbije godinama bavio ovom pojavom.
- Više nemamo grupe ili organizacije koje su na terenu, koje su vidljive nego imamo učenja koja se promovišu kroz internet čije delovanje je prosto nevidljivo osim kada sam sledbenik počne da primenjuje nešto od onoga što je saznao - navodi Luković.

Kako objašnjava Vasić, novina je i da su nastale mnoge nove sekte, ali na drugačijim osnovama.
- Nastale su poslednjih godina sekte koje i nisu klasične sekte, nego mešavina različitih doktrina, koji pokušavaju da nađu slabost kod žrtava, pogotovo mladih. Ranije se znalo koja je koja sekta i glavne osobine, kako indoktrinišu, a sada su potpuno sve izmešane, koristeći tehnike različitih doktrina i štetnih delovanja. Ne možeš da odrediš kome pripadaju. Uglavnom isto koriste manipulaciju, koriste nemoć i slabosti žrtava, da bi stekli moć i imovinsku korist, ali i seksualno iskorišćavali svoje članove ili ih koristili za ropski rad - naglašava Vasić.

Sekte promovišu različite vrednosti, a često ugrožavaju živote svojih članova. Javnost u Srbiji je alarmirao slučaj od pre nekoliko godina, kada je tek rođena beba iz porodilišta u Požarevcu jedva spasena tek pošto je Centar za socijalni rad iz ovog grada privremeno oduzeo roditeljima starateljstvo. Kao pripadnici verske organizacije Jehovini svedoci roditelji nisu želeli da pristanu da dete dobije transfuziju krvi zbog hitne operacije kojoj je moralo da bude podvrgnuto.

Već decenijama se u Srbiji postavlja pitanje rada sekti, ali se do sada sistemski niko nije bavio ovim problemom. Povremena upozorenja SPC i drugih verskih zajednica na ovu opasnost nisu ništa učinila da se ovom problemu pristupi na ozbiljan način.

Glavne mete sektaša u Srbiji su najosetljivije društvene grupe, s komplikovanim životnim pričama. Često su najmlađi sugrađani upravo mete sektaša. Poruke tih lovaca na duše su se najintenzivnije širile devedesetih godina, ali su i dalje prisutne.
- Žrtve su različite. Tu su ljudi i slabijeg i visokog obrazovanja, vrlo siromašni, ali i imućni. Svako od njih ima neki problem. I svako ima svoju priču. Ključan je taj trenutak slabosti, kad prilaze takvim grupama jer im se nudi rešenje koje na prvi pogled izgleda primamljivo - kaže Vasić za "Vesti".

Šamani i nadrilekari

Kada su donošeni zakoni o verskim zajednicama, nisu uneti mehanizmi kojim bi se rešavali efikasno ovakvi problemi, kao što je ugrožavanje zdravlja građana jer im pojedine verske zajednice uskraćuju mogućnost medicinske pomoći.
- Zakon o verskim zajednicama nema ograničenja prilikom registrovanja. Svako može da napravi svoju versku zajednicu. Ono što je problem jeste što se u zakonu ne bave time da ako delovanje te verske organizacije može da ugrozi zdravlje njenih članova. Tako razni šamani i nadrilekari rade u različitim sektama, leče ljude, a zakon ne ograničaava njihov rad. Kod Jehovinih svedoka je specifično što odbijaju zdravstvenu pomoć zbog transfuzije i tu postaje problematično jer se ugrožava zdravlje njihovih članova, a ima zabeleženih i smrtnih slučajeva - navodi Vasić.

Tačan broj enigma

Najpoznatije sekte u Srbiji su satanistička, Hare Krišna, Šri Činmoj, sajentolozi... Po imovini su rekorderi Jehovin svedoci, koji samo u Srbiji imaju više od 70 objekata u vlasništvu. Za najopasniju se smatra satanistička sekta Crna ruža. Za sada ne postoje zvanični podaci o tome koliko sekti deluje u Srbiji. Tako je 2010. godine desetak sekti priznato za zvanične verske organizacije, iako nikada nisu ispunjavale uslove po zakonu.
Statistički podaci u Srbiji o sektama koje vodi neko ministarstvo ili sekretarijat ne postoje. S vremena na vreme pojedine sekte organizuju predavanja ili naprave skandal, što zabeleži policija, ali sve ostaje na tome. Prema nezvaničnim informacijama, u Srbiji danas deluje oko 60 sekti, ali pitanje je koliko mladih su žrtve sekti koje su registrovane u drugim državama, a koji preko interneta vrbuju svoje pristalice u našoj zemlji. Registrovane sekte okupljaju oko 20.000 građana Srbije, nezvanično saznajemo. A ostale, kako navode naši izvori, još nekoliko desetina hiljada ljudi.

2024 © - Vesti online