Ponedeljak 06.05.2019.
00:11
Razgovarala: Rada Rajić Ristić

Za Srbiju kucam na sva vrata

R. Rajić Ristić
Pohvale dijaspori: Ivana Stojiljković

Ivana Stojiljković za "Vesti" ističe da je naišla na veliko gostoprimstvo Italijana, što je dovelo do toga da već u prvim mesecima mandata započne brojne projekte jačanja ekonomske, privredne i kulturne saradnje. S ponosom ističe našu dijasporu, koju Italijani veoma cene i koju je upoznala prisustvujući proslavama i manifestacijama.

Vi ste tek nekoliko meseci u GK u Trstu, kakav je početak mandata, kako ste se snašli i koji su prvi rezultati?
- Zahvaljujući izuzetnom gostoprimstvu Italijana, kao domaćina i njihovom poštovanju prema našoj zajednici u Italiji, kao i sjajnoj srpskoj dijaspori u ove tri regije, osećam se kao da sam već godinama ovde. Dobar prijem i širom otvorena vrata na koji sam naišla kod predstavnica italijanskih vlasti i institucija u sve tri regije, doveli su do toga da već prvih meseci mog mandata započnemo brojne projekte jačanja ekonomske i kulturne saradnje. Naročito sam se na sastancima u regijama Friuli Venecija Đulija i Veneto, trudila da istaknem potencijale Srbije kao važnog budućeg partnera. Saglasili smo se da je, pre svega, bitno ojačati saobraćajne veze tako da sam ponovo inicirala uvođenje direktnog avio leta i brzih vozova na relaciji Beograd-Trst. Trenutno se rade ozbiljne analize. Beograd i Trst predstavljaju velike raskrsnice puteva koji spajaju zapad i istok i u tome je osnov naše saradnje. Ovih dana se sastajem sa svim većim privrednicima ovih regija povodom saradnje sa Srbijom.

Šta ste sebi postavili kao ciljeve u okviru mandata?
- Moj cilj je da, pre svega, budem dobar ekonomski, politički i kulturni predstavnik svoje države i Vlade Srbije, koji su mi ukazali poverenje. Da otvorim sva vrata i podstaknem saradnju u svim oblastima između naše dve zemlje. To znači da dođem do predstavnika svih nivoa vlasti, institucija, firmi, privrednika, predstavljajući Srbiju i njene potencijale. Ništa manje nije važna dobra saradnje sa udruženjima naše dijaspore i pružanje pomoći u kontaktu sa maticom i lokalnim vlastima. Podrška našim udruženjima je važna jer ona ne organizuju samo kulturne manifestacije, već su veoma ekonomski i politički aktivna u interesu Srbije. Tako je Savez Srba u Italiji, zajedno sa italijanskim intelektualcima, pokrenuo u parlamentu Italije debatu o mogućnosti da Rim povuče priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

Kako vidite naše državljane u Italiji, drugu i treću generaciju?
- I dalje ih vidim kao državljane Srbije koji su nedavno prešli granicu. Da li zbog sličnih mentaliteta, blizine matice ili njihovih jakih udruženja u većim gradovima ove tri regije često imate osećaj da ste u Srbiji. Prema zvaničnim podacima, u Italiji boravi oko 70. 000 naših državljana, iako se smatra da taj broj prelazi 100. 000. Najviše ih je na području Generalnog konzulata u Trstu, prema nekim procenama i do 50 .000. Naša dijaspora je dobro organizovana u više od dvadeset udruženja koja međusobno sarađuju. Njihova okupljanja i značajne manifestacije razlog su što se širom Italije često čuju srpska pesma, a u kolo se rado uhvate i Italijani.

Da li postoji bojazan da će se naši potomci potpuno asimilovati?
- Za druge države nisam sigurna, ali za naše ljude u Italiji tvrdim da takva bojazan ne postoji. Ovde sva deca pohađaju srpsku dopunsku školu, govore srpski jezik, znaju istoriju i običaje svog naroda i svako dete zna da igra kolo. Srce vam je puno kada ih vidite na predstavama. Oni će podjednako čuvati svoje poreklo, versko i kulturno nasleđe kao što to čine deca u Srbiji.

Ima li gužve oko zamene pasoša?
- Uglavnom, nema problema. Naročito ako su u pitanju redovne zamene isteklih putnih isprava. Dnevno odrađujemo i do pedeset takvih zahteva. Problemi se mogu javiti prilikom gubljenja dokumentacije i procesa utvrđivanja identiteta, ali za naše konzularno osoblje nema nerešivog problema. Šestoro stručnih ljudi sa dugogodišnjim iskustvom rešava sve probleme naših državljana. Iako postoji propisano radno vreme, mi smo na usluzi svakog dana u sedmici, 24 sata dnevno. Generalni konzulat u Trstu je na usluzi svim našim sunarodnicima koji se nađu u Italiji.

Od 17. juna uz "orliće"

- Sa ponosom sam, na poziv UEFA i Regije FVĐ, deo organizacije Evropskog fudbalskog prvenstva U21 ITALY 2019. jer selekcija Srbije sve tri utakmice kvalifikacija igra u Trstu, sa Austrijom, Nemačkom i Danskom. Zato koristim priliku da pozovem našu dijasporu da od 17. juna budemo u Trstu uz našu reprezentaciju!

"Konzularni brakovi"

Osim zamene isprave zbog čega se još naši državljani obraćaju konzulatu?
- Generalni konzulat ima široke nadležnosti, a osnovni zadatak je zaštita prava i interesa građana Srbije. Pored putnih isprava bavimo se i zahtevima za državljanstvo, pružanjem međunarodne pravne pomoći našim državljanima. Uključeni smo u pitanja porodično pravne zaštite, posebno kada su pitanju problemi starateljstva nad decom. Pružamo, po zahtevu, pomoć našim državljanima koji su uhapšeni na našem jurisdikcionom području. Bavimo se imovinsko-pravnim odnosima i ostavinama, izdajemo sprovodnice za prenos preminulih državljana. Vodimo evidenciju vojnih obveznika, legalizaciju-overu javnih isprava, potpisa i rukopisa, a vršimo i matičarske poslove -upis novorođene dece u matične knjige i, sve češće, sklapanje "konzularnih brakova" između naših državljana.

Biografija

Rođena 1981. godine, osnovnu školu i gimnaziju završila u Užicu. Na Univerzitetu u Beogradu stekla zvanje dipl. inženjera pejz. arhitekture. 2017. završila program na Visokim studijama bezbednosti i odbrane, Škole nacionalne odbrane Vojne akademije u Beogradu - Skupštinska kontrola i nadzor sektora bezbednosti. Završila master akademske studije Poslovne ekonomije i stekla zvanje master ekonomista. Od 2018. zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije na radnom mestu za praćenje unutrašnjih kretanja u Italiji, Vatikanu, Malti, San Marinu i Malteškom viteškom redu. Za narodnu poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije birana u dva saziva.
Govori: engleski, španski i italijanski, član je MENSE. Udata je i majka dvoje dece.

2024 © - Vesti online