Nedelja 05.05.2019.
09:01
B. Miličić - Vesti

Voćari udruženi do uspeha

B. Miličić
 

Na nedavno održanom trećem ovogodišnjem okupljanju voćara opštine Brod u Donjem Klakaru, gde je održana pokazna vežba rezidbe voća, domaćin skupa, osnivač i prvi predsednik Udruženja voćara "Voćar" opštine Brod Vid Rakić je govorio o važnosti realizacije programa unapređenja voćarstva.

-U opštini Brod imamo registrovanih četrdesetak proizvođača voća čiji su voćnjaci podignuti na prosečno jednom hektaru zemljišta. Iskustvo govori da još uvek mnogi od vlasnika voćnjaka nemaju ni osnovna znanja o pravilnom, ali i ekonomski uspešnom uzgoju voća. Tako je kod nas na svakih sto kilograma ubranog voća svega 40 do 50 kilograma voća izvoznog kvaliteta, odnosno prve klase, što je zaista premalo. Zbog toga smo kao udruženje pokrenuli nekoliko akcija kojim želimo pomoći našim voćarima da u ovom poslu budu što uspešniji. Pored toga što imamo podršku stručnjaka za ovu oblast, organizujemo i predavanja za učenike osmih razreda osnovne škole i srednjoškolce pod imenom „Jedem voće, mislim zdravo“. Do sada je 540 učenika slušalo predavanja o voću i voćarstvu – istakao je Vid Rakić i dodao da ovo udruženje organizuje i posete stručnim sajmovima i uspešnim voćarima u Srbiji, Sloveniji i Republici Srpskoj.

Naglašeno je i ovom prilikom da su osnovni uslovi za uspešan uzgoj voća kvalitetna rezidba, efikasna zaštita i pravilna ishrana voćaka. Praktično orezivanje raznih sorti voća obavio je diplomirani inženjer agronomije - smera voćarstvo Aleksandar Popović iz Doboja.

On je u voćnjacima objašnjavao vlasnicima i prisutnim proizvođačima voća koliki je značaj pravilne rezidbe voća uz posebno isticanje važnosti „zelene rezidbe“ u junu i julu mesecu kada se odstranjuju vodopije i grane koje ne donose rod. Pored toga, on je govorio i o postavljanju meteoroloških stanica na teritoriji Dobojske regije.

-Za sada imamo postavljene dve meteo stanice u Doboju i Derventi koje pokrivaju celu regiju. One su dosta skupe, ali mi pokušavamo da ih “spojimo” sa sistemom protivgradne odbrane koja ima svoje stanice, ali i uz saradnju sa Hidrometeorološkim zavodom Republike Srpske. Taj uvezan i jedinstven sistem omogućiće da voćari mogu pratiti zdravstveno stanje u voćnjacima i blagovremeno planirati hemijsku zaštitu voća i uništavanje štetnih insekata i bolesti koje se javljaju u voćnjacima – kaže Aleksandar Popović.

Kada je reč o zaštiti voća od štetnih insekata i raznih gljivičnih obolenja, magistar agronomije Slađana Tovirac iz šamca naglasila je veliki značaj jesenskog prskanja voća.

-Kada u jesen opadnu dve trećine lista sa stabala, treba obaviti prskanje voća “plavim uljem” na bazi preparata sa bakrom koji deluju baktericidno i fungicidno. Za uspešno i efikasno jesensko prskanje voća temperature vazduha ne sme biti ispod +5°C a stabla treba “okupati” od vrha do zemlje. U slučaju pojave bolesti lista, ploda i stabla treba se konsultovati sa stručnjacima i blagovremeno primeniti najefikasnija sredstva - istakla je mr Slađana Tovirac.

Da ovakve akcije Udruženja voćara iz opštine Brod okupljaju sve veći broj zainteresovanih za uzgoj voća i podizanje voćnjaka svedoči i činjenica da je u Donjem Klakaru bilo 47 prisutnih. Među njima su bili gosti iz Dervente, Odžaka i Slavonskog Broda. Sve što su videli i čuli u voćnjaku Vida Rakića u Donjem Klakaru, ali i na prethodna dva okupljanja bilo im je zanimljivo i korisno.

Sufinansiranje programa

Projekat unapređenja voćarstva u opštini Brod treba kroz devet različitih aktivnosti da pomogne sadašnjim, ali i budućim voćarima u podizanju stepena teoretskih, ali i praktičnih znanja o uspešnom uzgoju kvalitetnog voća. Projekat sufinansiraju lokalna zajednica, Centar za lokalni i regionalni razvoj Derventa i Evropska unija preko UNDP i Programa razvoja lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu. Za početak izdvojeno je 20 hiljada KM odnosno oko 10 hiljada evra kojim se podržavaju praktična i teoretska obuka voćara, ali i program namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola.

Tri rezidbe voća

Praktično ili pokazno orezivanje voća je ove godine organizovano u tri voćnjaka članova Udruženja. Na imanju Zorana Iličića u Gornjoj Barici je 23. februara održano prvo pokazno orezivanje voća, 24. februara u voćnjaku Ace Šukurme u Vinskoj bilo je drugo a treće 1. marta u voćnjaku Vida Rakića u Donjem Klakaru. Na ovim praktičnim akcijama bilo je prisutno ukupno 120 vlasnika voćnjaka. Pored orezivanja voća, uglavnom šljive, jabuke, kruške, breskve, kajsije, trešnje, višnje i vinove loze, bilo je i reči o đubrenju i zaštiti voća.

2024 © - Vesti online