Subota 04.05.2019.
00:54
D. Timarac

Blistaće krst u Liverpulu

D. Timarac
Cigla po cigla - novi hram: Verni narod će uskoro moći da se moli u svetinji u zapadnom Sidneju

- Tom velikom događaju prethodiće arhijerejska liturgija kojom ce načalstvovati Njegovo preosveštenstvo episkop Siluan - izjavio je otac Aleksandar Milutinović, koji je bio gost "Beoradija", zajedno sa gospodinom Predragom Mrkelom, koji obavlja dužnost predsednika odbora ove Crkvene opštine.

- Naš narod ima izreku "zrno po zrno, pogača", a ja kažem - cigla po cigla i evo, Bogu hvala, ozidasmo naš hram u zapadnom delu Sidneja i dočekasmo da govorimo i o osveštavanju i podizanju krsta koji će u svojoj pozlati biti postavljen na centralnu kupolu. Dobri srpski narod iz svih delova Sidneja pružao nam je svoju bratsku pomoć u svim segmentima, od prve liturgije koja je sluzena na dan Svetoga Ilije 2008. godine, preko osveštenja temelja do, evo, i ovoga čina.

Predrag Mrkela ima mnogo obaveza oko koordinacije sa majstorima.

- Iskren da budem, nije lako pregovarati s majstorima oko poslova. Mi smo sve vreme insistirali na kvalitetu radova, a brzina i kvalitet ne idu jedno sa drugim, pogotovo kad je crkva u pitanju. Imamo sreću da su naši ljudi cenjeni kao građevinci i da su se odazvali na sve naše molbe i da su s velikim poštovanjem i s osećajem odanosti izvršili svoje radove. Nadali smo se da ćemo moći da sada završimo i krovopokrivačke radove, ali nije nam sve išlo po planu, tako da ćemo te radove krenuti nekoliko dana po podizanju krsta. Neizmerno smo zadovoljni koliko je naš narod pomogao u svakom pogledu. Za sve ovo što je do sada napravljeno, nismo uzimali pozajmie. Naš narod je velikodušan i jedva čeka da se pomoli u novom hramu - kaže gospodin Mrkela.
Otac Aleksandar Milutinović i predsednik Crkvene oppštine Sveti Luka Predrag Mrkela još jednom su pozvali verni pravoslavni rod da zajednikom molitvom zahvale Gospodu na datoj snazi i da prisustvuju velikom činu osveštenja i podizanja krsta.

Stižu i "Noćni vukovi"

Osveštavenju temelja prisustvovali su Kozaci, a osvećenju i podizanju krsta na kupolu hrama u Liverpulu prisustvovaće braća iz Rusije. Dolazak su najavili "Noćni vukovi", koji će parohiji darovati ikonu.

Vaskrs u novom hramu    

Otac Aleksandar se nada da bi sledeći Vaskrs mogao da bude dočekan u novom hramu.
- Imamo gotov ikonostas, urađeni su i vrata i prozori. Čim bude gotov krov, moći ćemo da pristupimo unutrašnjim radovima. Inače, ikonostas je urađen u Makedoniji, od stare je orahovine i prelepo izrezbaren. Isplaćen je u celosti - ističe sveštenik.

2024 © - Vesti online