Ponedeljak 09.08.2010.
15:41
Tanjug

"Unijo pekara, ne najavljuj veće cene hleba"

 

"Prateći sredstva informisanja, Komisija je došla do saznanja da je Unija pekara Srbije, najavljujući povećanje cene hleba 'Sava', u stvari objavila odluku proizvođača hleba o povećanju cena hleba", navodi se u saopštenju Komisije i podseća na odredbe Zakona o zaštiti konkurencije, koje su u primeni od 1. novembra 2009. godine.

Prema tom zakonu, zabranjene su odluke udruženja učesnika na tržištu kojima se utvrđuju prodajne cene, iz kog razloga je Unija upozorena na primenu navedenog propisa.

Tom prilikom je istaknuto, da dogovaranje konkurenata sa ciljem ograničenja nezavisne politike utvrđivanja prodajne cene ka krajnjem potrošaču i donošenja samostalne poslovne odluke o promeni cene, dovodi do značajnog ograničavanja konkurencije.

Unija kao strukovno udruženje, informisana je o načinu primene propisa o zaštiti konkurencije na aktivnosti udruženja, posebno u pogledu dogovora o cenama članova udruženja, ističe se u saoopštenju.

Iako su sporazumi o prodajnoj ceni proizvoda konkurenata zabranjeni, čak i kada nisu primenjeni, Komisija je imala u vidu da do povećanja cene hleba ovog puta nije došlo, u skladu sa čim je odlučila da izda upozorenje, dodaje se u saopštenju.

Kako je najavljeno, Komisija će ipak pratiti informacije o radu Unije i čim bude ustanovila da je Unija ponovo donosila odluke o povećanju cena hleba, ili na drugi način povredila odredbe Zakona, reagovaće primenom odredbi Zakona o pokretanju postupka i o primeni sankcija.

2024 © - Vesti online