Petak 03.05.2019.
14:35
Vestionline, Tanjug

Lazanski: Važno što Erdogan razume stav RS o NATO-u

A. Čukić
Miroslav Lazanski

- Dodik je u Turskoj bio primljen na najvišem nivou... Veoma je važno da je izneo svoje stavove po pitanju ulaska BiH u NATO, odnosno odbijanju Republike Srpske da prihvati MAP i da se na taj način još više približi ulasku u NATO - rekao je Lazanski za agenciju Srna.

On je istakao da je još važnije to što je predsednik Turske, koga je Dodik upoznao s deklaracijom parlamenta RS o vojnoj neutralnosti, rekao da ima puno razumevanje za takav stav RS, odnosno Dodika.

- To je suština. Poseta je u tom kontekstu bila veoma uspešna - rekao je Lazanski. 

Povodom toga što je BiH na nedavnom samitu u Berlinu predstavljao predsedavajući Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, a ne Dodik, koji za to ima pun legitimitet, on je rekao da iza toga stoje određeni centri moći na Zapadu koji žele da "detroniziraju" RS i da je na neki način utope u BiH.

- Neko još gaji iluzije da može da izvrši reviziju Dejtona, ali posle toliko godina to je sada jednostavno nemoguće. Tako da ja toj poseti Zvizdića ne bih pridavao veliki značaj, ali treba analizirati, pratiti i videti gde idu pritisci na Srpsku koji će se sigurno nastaviti. Nije ovo završena priča, ali je veoma važno da Dodik i Republika Srpska imaju jasan stav o za Srpsku ključnim pitanjima - zaključio je Lazanski.

2024 © - Vesti online