Petak 03.05.2019.
18:15
M. Topalović - Vesti

Dion druguje sa Srbima

M. Topalović
Užina pred trening: Učesnici kampa

Najpre nas je privukao Ahimov naglasak, ali i mešavina hrvatsko-srpsko-nemačkog jezika. Dovoljno da nas zaintrigira.

Smeška se i kaže:
- Svojski se trudim da što bolje pričam jezik sa Balkana, bar kao sin Dion (12). Bilo da je srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski. Na to ne obaćam pažnju. Dion se bolje snalazi jer je u okružnju dece srpskog porekla, a sa nekima je i najbolji drug.

I zaista, posle nekoliko dana i svakodnevnih poseta kampu u Vaser parku, pomak se primećuje, kada je izgovor u pitanju. A ko je Ahim Nela?
- Moj otac je šezdesetih godina došao u Austriju iz okoline Tirane. I to baš u Baden, gde je upoznao Hrvaticu iz Varaždina i u tom braku sam rođen. Učio sam naravno nemački i hrvatsko-srpski, ali ne i albanski. Otac mi nije dozvoljavao, valjda da bih se lakše i brže asimilovao.

I supruga Anita je rođena u Badenu, a poput Ahimove majke poreklom je iz Varaždina.
- Dion je imao na koga da "povuče". Supruga je igrala amaterski odbojku, a ja fudbal. Međutim, već u 15. godini sam se povukao zbog povrede.

Dion je dobio ime po Dionisu, grčkom bogu plodnosti, vegetacije, života i vina. Član je Admire.
- Super mi je u kampu. Iz moje grupe su četiri dečaka ovde pa nam je lakše. Najbolji smo drugovi i van fudbala, kao i naši roditelji - kaže simpatični dečak

On odlazi na nove obaveze, a Ahim nastavlja:
- Talentovan je, bar tako kažu. Član je U13, ali igra za U14 selekciju. Trener je Nemac, u klubu postoji koordinator, a ispod je pet trenera. Sve je na vrhunskom nivou, kao i kamp Crvene zvezde za koji smo se odmah prijavili jer poznajemo ljude koji su organizatori i verujemo im.
Dion ima četiri puta nedeljno treninge, a otac ga odmah posle posla vodi na sportske terene.

Žal

Ahim je rano prestao da trenira fudbal i kaže da ne žali zbog toga.
- Ne, nimalo. Ako za nečim žalim to je što moj otac, inače veliki fudbalski zaljubljenik, nije doživeo da vidi unuka na treninzima i utakmicama u Admiri i školskoj ekipi.

2024 © - Vesti online