Subota 04.05.2019.
00:11
A. Vučićević - Vesti

Sve nade u Vučića

Lična arhiva
Čeka do 7. maja: Disić dok je štrajkovao pred Vladom

Ipak, uprkos svemu, on ne odustaje od želje da pravda pobedi, a nadu je dobio u kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pre desetak godina je kao uzbunjavač prijavljivao svaku nepravilnost koju bi uočio u školi. Nije mogao mirno da posmatra korupciju u školi u kojoj je radio. Prijavljivao je direktora, a kasnije i ljude iz različitih institucija koji su tog istog direktora štitili.

Zbog toga je krug Živadinovih neprijatelja rastao.
- Okupila se moćna i velika družina koja se trudila da mi smesti na različite načine. Zahvaljujući lažima, nakon skoro 30 godina rada u toj školi, ostao sam bez posla - kaže Disić.

A kako do pravde nije došao ni četiri godine kasnije, odlučio se na štrajk glađu ispred zgrade Vlade Srbije.
- Ja sam odgovoran građanin ove države. U zakonu piše da ukoliko znate za neko krivično delo, a ne prijavite, vi ste saučesnik. Ja sam to tako shvatio i uvek sam prijavljivao sve koruptivne radnje čiji sam svedok bio. Februara 2015. godine fizički me je napao jedan kolega. Tetkica je bila tu i sve je videla. Vređao me je i oborio mi je naočare. Rekao sam da ću ga zbog toga tužiti, a on je otrčao kod direktorke koju sam više puta prijavljivao za korupciju. Inscenirali su sve tako da okrive mene da sam ja zapravo kriv, da sam ja počinio nasilje, i dobio sam otkaz. Tetkica je svedok da nisam nikoga pipnuo - počinje priču Disić.

Kako kaže, ubrzo je pokrenuo postupak zbog nezakonitog otkaza.
- Umesto da me kao dokazanog uzbunjivača sudija odmah vrati na posao privremenom merom, ona je to razvlačila. Tri i po godine je trajao spor. Na kraju me je, bez obzira na to što nije utvrdila da sam fizički napao kolegu, proglasila krivim bez ikakvih dokaza. Tražio sam njeno razrešenje, jer je prekršila više zakona: o sudijama, o suđenju u razumnom roku, o zaštiti uzbunjivača... Prekršila je sva moguća načela pravičnosti. Nedostojna je svog zanimanja, i dok sam živ boriću se za to da ona ne bude više sudija - kaže Živadin.

Od tada ovaj profesor živi od socijalne pomoći. Da mu, kako kaže, nije dece koja su danas svoji ljudi, kao i brojne familije i prijatelja, ne zna kako bi preživeo. U više navrata je štrajkovao glađu, kako u Nišu, tako i u Beogradu. Nedavno ga je primio šef kabineta predsednika Srbije Ivica Kojić, koji je obećao da će problem biti rešen.
- Školi je naloženo iz kabineta da mi pošalju ugovor o radu i da me momentalno vrate na posao. Oni su odgovorili da postoje proceduralni problemi, da nemaju dovoljno vremena da reše problem, pa će to učiniti posle praznika. Dobio sam pismene garancije od gospodina Kojića da ću do 7. maja biti vraćen na posao. Rezervisan sam prema obećanjima, ali bih voleo da tako bude - istakao je Disić.

Svi da budu smenjeni

Ako se njegov problem ne razreši 7. maja, opet će doći ispred Vlade da štrajkuje.
- Očekujem da svi odgovorni budu smenjeni. Tražim odgovornost za ljude koji ne poštuju zakon. Bez obzira na to, da li radio ili ne, istrajaću u tome da svi odgovorni, da li su to nastavnici, sudije, inspektori, budu odgovorni za nepoštovanje zakona. Gospodin Kojić je obećao da će biti ispitana odgovornost svih koji su u ovome učestvovali, a odgovorni, među kojima je i rukovodilac školske uprave Niša Dragan Gejo, biće smenjeni ako se utvrdi njihova odgovornost - objašnjava Disić.

Đaci i roditelji dali snagu

Disić kaže da jedva čeka da se vrati u učionicu.
- Ono što mi je dalo snagu da istrajem u borbi su upravo bili moji đaci koji su mu pružali podršku svih ovih godina - zaključio je ovaj neustrašivi Nišlija.

Socijala 7.000, rata 45.000 dinara!

Nakon što je izgubio sudski spor protiv škole, sud je
Živadinu Disiću naložio da plati sudske takse u iznosu od 275.000 dinara. Kako Disić živi od socijalne pomoći, on nije u mogućnosti da plati ovaj iznos, pa je štrajkovao kako bi bio oslobođen ovog harača. Ipak, sud nije uslišio njegove molbe. Omogućeno mu je da plati na šest mesečnih rata, uložio je žalbu na tu odluku i sada čeka razrešenje i te situacije.
- Kako da čovek koji mesečno prima 7.000 dinara plati ratu od 45.000 dinara? - zapitao se Disić.

Podrška od Trifunovića

Poznati srpski glumac Sergej Trifunović i predsednik opozicionog Pokreta slobodnih građana posetio je Živadina Disića dok je štrajkovao glađu. Na društvenim mrežama je podelio Živadinovu priču i pružio mu podršku u njegovoj borbi za pravdu.

2024 © - Vesti online