Subota 14.11.2009.
11:32
Vestionline

Hrvatska: 2010. godina će biti još teža

Mato Crkvenac

Članovi HDE, koji su se sastali u Opatiji, prognozirali su da će problem nezaposlenosti u Hrvatskoj trajati sve do trećeg kvartala iduće godine, a da će stopa rasta teško biti veća od nule, preneo je Internet portal ’’Business.hr’’.

Ekonomisti su kao prihvatljive ocenili najavljene mere vlade za nastavak budžetske štednje, redukcije u infrastrukturi ili rasterećenje parafiskalnih davanja, ali smatraju da to neće biti dovoljno.

Potrebno napraviti kratkoročni i dugoročni plan izlaska iz krize

 

Crkvenac je objasnio da je potrebno doneti kratkoročni plan izlaska iz krize, ali i dugoročni plan razvoja, u kojem bi se trebalo fokusirati na pametno i održivo korišćenje vlastitih resursa kao što su geografski položaj, mogućnosti razvoja saobraćajnih koridora, korišćenja neobrađenih poljoprivrednih površina, ali i na razvoj vrhunske tehnologije.

Sledeća godina mora biti tačka preloma i ne sme se ući u nju s kontinuitetom sadašnje ekonomske politike, istakao je Crkvenac.

Vlada bi, po njemu, morala da donese program mera za održanje proizvodnje, kako se ne bi dodatno povećavala nezaposlenost.

Nužno je smanjiti cenu rada i kapitala i temeljito izmeniti sistem podsticaja njihovim usmerenjem u podršku izvozu, programima i projektima koji donose rezultate, sažeo je Crkvenac predloge eknomista.

Sve predložene reforme koštaju, ali bi se za njih mogla osigurati sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke ili evropskih institucija ako bi se izradili kratkoročni i dugoročni planovi, zaključio je on.

2024 © - Vesti online