Petak 03.05.2019.
05:30
mondo.rs, Vestionline

Ovo su skriveni troškovi putovanja u Evropi

pixabay.com
 

Troškovi prtljaga

- Kada putujete po Evropi avionom, očekujte doplatu za svaki prtljag više od jednog kofera ili torbe. Nemojte da vas to iznenadi kada krenete na odmor - ističu stručnjaci za putovanja Rob i Keri Stjuart.

Troškovi za prtljag variraju u zavisnosti od aviokompanije, ali se svakako dobro raspitajte pre putovanja.

Prevoz sa aerodroma

Aerodromi u Evropi su uglavnom daleko od centra grada, a koliko ćete platiti, zavisi od vrste prevoza koji koristite.

U većini slučajeva je javni prevoz najbolja opcija. Na većini aerodroma ćete naći i brojne taksiste ili druge ponude poput prevoza luksuznijim automobilima, ali je najisplativije ići javnim prevozom - stanice prevoza su obično u blizini.

Turističke takse

Određeni evropski gradovi turistima naplaćuju dodatne takse za odsedanje u hotelima, a te takse turisti moraju da plate prilikom dolaska ili odlaska.

- Ako rezervišete hotel preko agencija, možda za te takse nećete ni znati dok ne dođete u hotel. Generalno, te takse nisu visoke, ali ipak ih treba imati na umu - ističu stručnjaci za putovanja.

Na primer, u mnogim gradovima u Italiji hoteli gostima naplaćuju takse za noćenje u zavisnosti od kvaliteta hotela. U Rimu, takse se kreću od tri evra za noć u hotelu od dve zvezdice do sedam evra u hotelu sa pet zvezdica.

U nekim hotelima u Španiji se ove takse naplaćuju uglavnom od jednog do dva evra.

Skriveni troškovi u hotelima

U mnogim hotelima se naplaćuju skriveni troškovi, poput takse u risortu.

- Budite oprezni u vezi sa ovim dodatni troškovima kada rezervišete smeštaj i dobro proverite šta pokrivaju - savetuju Stjuartovi.

- Postoji mnogo toga što u hotelima mogu dodatno da vam naplate, ako ne obratite pažnju, poput Interneta, parkinga, čekiranja rano ujutru ili kasno uveče - dodaju oni.

Muzeji i turističke atrakcije

Ako planirate da posećujete muzeje ili neke istorijske, turističke atrakcije na putovanju po Evropi, proverite unapred koliko koštaju ulaznice.

- U većinu muzeja i turističkih atrakcija se naplaćuje ulaz, kao i za vođene ili audio ture - kaže Džonson, ističući da kada se sve sabere, to može da košta mnogo.

Takođe, imajte na umu da na nekim istorijskim mestima turistima se dodatno naplaćuje i korišćenje toaleta.

Obroci u restoranima

- Uživanje u restoranima u mnogim evropskim gradovima je ozbiljan udar na budžet, posebno na Islandu i u nordijskim zemljama - ističe stručnjak za putovanja Ejveri.

Zato ona savetuje da ne jedete u restoranima koji su "zatrpani" turistima, već da se raspitate gde jede lokalno stanovništvo.

Napojnice u restoranima

Pored toga što su obroci u restoranima često skupi, imajte na umu da se u pojedinim zemljama i napojnica naplaćuje na računu. U nekim italijanskim restoranima će račun zbog napojnice biti automatski uvećan za evro do tri evra.

2024 © - Vesti online