Petak 03.05.2019.
01:30
b92.net, Vestionline

Samo SUV Volkswagen spasava

pixabay.com
Foto: Ilustracija

To se odrazilo i na skok vrednosti deonica kompanije, koje su jutros porasle za 3,3 odsto, prenosi agencija Rojters.

Zarada VW pre kamata i poreza (EBIT) pala je na 3,9 milijardi evra u prvom tromesečju, sa 4,2 milijarde evra iz istog perioda prošle godine, ali je bila u skladu sa 3,92 milijarde evra koliko su očekivali analitičari, navodi britanska agencija.

Analitičari su pohvalili snažan EBIT rezultat kompanije, koji je ostvaren u trenutku kada su drugi proizvođači smanjivali svoje projekcije.

Takođe je saopšteno da je Volkswagenov britanski ogranak Bentley izašao iz gubitaka.

Prodaja putničkih vozila Volkswagena pala je za tri odsto, na 2,55 miliona vozila u prvom kvartalu, dok je samo prodaja brenda VW pala za 4,5 odsto.

Ipak, bolja prodaja sportskih terenskih vozila pomogla je ostvarenim rezultatima.

Iz VW-a, međutim, upozoravaju na rizike po poslovanje grupacije, kao što su, kako je saopšteno, tekuće poteškoće s dobijanjem sertifikata za automobile zbog strožih testova merenja emisije štetnih gasova, kao i ekonomska slabost u Kini, Južnoj Americi i Rusiji, i pravni problemi.

VW je, takođe, izdvojio jednu milijardu evra za pokrivanje dodatnih pravnih troškova povezanih sa skandalom oko manipulacija emisijama štetnih gasova.

Naime, Volskwagen je u septembru 2015. godine priznao da je koristio nelegalni softver za kontrolu emisije gasova kako bi manipulisao na testovima u SAD, što je pokrenulo globalni skandal, a kompaniju do sada koštalo 29 milijardi evra.

2019 © - Vesti online