Petak 03.05.2019.
00:30
Vestionline

Detoks posle praznika

pixabay
Foto: Ilustracija

Prva bojazan im je nivo triglicerida i holesterola. Zna se da na prazničnoj trpezi uglavnom stoje đakonije koje su kalorične i poprilično nezdrave. Ipak, ne treba očajavati. Potrebno je samo malo izmeniti način ishrane i kilogrami će nestati, a opšte stanje organizma poboljšati.

Zob i ječam su žitarice koje su bogate supstancom poznatom kao beta glukan. Ona ne samo da jača imunitet već može da pomogne da se smanji holesterol.

Kada jedete beta glukan, on formira gel koji se vezuje za holesterol i žuč u crevima. Ovo pomaže da se ograniči količina holesterola koji se apsorbuje iz creva u vašu krv. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Vašington pokazalo je da redovno konzumiranje surutke snižava arterijski pritisak kod osoba koje pate od hipertenzije, smanjujući istovremeno i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Surutkini proteini su izuzetno delotvorni jer čiste organizam čiste od holesterola i podižu imunitet.
Smatra se da namirnice poput avokada povoljno utiču na nivo masnoće u krvi pa se nakon praznika preporučuju da se ruske salate zamene salatama od avokada.

Riba na meniju

Na trpezi kada se završe slavlja pečenje i roštilj treba zameniti ribom. Zna se da su morski plodovi bogati omega 3 masnim kiselinama koje povoljno utiču na kardiovaskularni sistem i čiste krvne sudove. Smatra se da najveću koncentraciju omega-3 masnih kiselina sadrže skuša, rečna pastrmka, tuna, losos...

2024 © - Vesti online