Četvrtak 02.05.2019.
19:15
M. Stanković - Vesti

Jani slatkiši i znamenja Srbije

M. Stanković
Nestrpljivo čekali početak turnira: Učesnici Tucijade

Svečanu liturgiju služio je protojerej Saša Momirović, a sasluživli su đakon Gruzinske crkve Ilija Šrepegrel (pravoslavni Nemac), čtečevi Maksim Gorbulia (Rus), braća Zala i Ilie Huskivadze (Gruzini), Aristides Tsopanelis (Grk) i student teologije Damjan Momirović (Srbin). Zato su se čule molitve na srpskom, ruskom, gruzinskom, grčkom i nemačkom jeziku. Sa gornje galerije je hor Rusa i Ukrajinaca dopunjavao molitvu.

Posle čitanja poslanice patrijarha Irineja hramom je odjeknuo gromki sveštenikov pozdrav: "Hristos vaskrse!" i još gromkiji otpozdrav vernog naroda: "Vaistinu voskrese!"

Deca, školska i predškolska, su sa nestrpljenjem dočekala osveštanje šarenih jaja da bi učestvovala u Tucijadi (turniru u tucanju šarenim jajima) koje tradicionalno organizuje Savet roditelja Srpske dopunske škole. Pred početak nadmetanja iz dečjih grla se zaorila pesma vladike Nikolaja Velimirovića "Ljudi likujte", kao himna radosti .

I ove godine glavnu organizaciju je preuzela Dragica Bojanić Monteiro, Danilova mama.

Najuspešnija je bila Jana Jovanović, takmičarka predškolskog uzrasta, koja je kao nagradu osvojila šolju sa grbom i zastavom Srbije punu čokoladnih slatkiša. Drugo mesto je pripalo Nikoli Dragoniću, a treće Vanesi.

Ostali učesnici su darovani malim čokoladnim zečevima uz želju da sačuvaju nadu da će sledeće godine imati više sreće.

Pričestilo se najviše dece

U redu za svetu pričest je najviše bilo dece. Pričestio se i mali Robert (1,5) koji je uživao u naručju oca Mihaela Kukarasa.

Osveštana jaja, hrana i piće

Osveštana su vaskršnja šarena jaja kao i hrana i piće (koje braća Rusi takođe za Vaskrs donose na osveštanje). Otac Saša je deleći naforu svakog darovao i šaranim vaskršnjim jajetom.
- Domaćice su pripremile ovu veliku korpu šarenih jaja koja će crkva darovati svakom verniku - rekao nam je Jovan Pantelić, koji je ove godine preuzeo funkciju predsednika Crkvene opštine Bremen.

2024 © - Vesti online