Petak 03.05.2019.
03:00
Z. Mirković - Vesti

Praznik rada u 21. veku (4): Pravda za kuvaricu!

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovih dana je AK izborio 31.433 evra za jednu 47-godišnju kuvaricu koja je nakon 31 godine rada u jednom restoranu u Donjoj Austriji dobila otkaz i od poslodavca otpremninu u visini od svega 1.433 evra. Obratila se Radničkoj komori. Nakon intervencije AK kod njenog poslodavca kuvarici su isplaćena 283 prekovremena sata. Dobila je 59 dana neiskorišćenog odmora.

Krovna organizacija svih sindikata je Savez austrijskih sindikata OeGB i predstavlja nezavisno zastupništvo interesa nesamostalno zaposlenih osoba sa više od 1,2 miliona članova. OeGB i sindikati, za koje ne postoji obavezno članstvo, bore se za povećanje plata, bolje uslove rada i slično.

U preduzećima sindikati sa članovima Saveta preduzeća zastupaju radnike u preduzećima. AK je nezavisna institucija koja savetuje o radnom pravu i nudi informacije iz oblasti zaštite potrošača.

Članovi AK su svi radnici, službenici, učenici u privredi i nezaposleni, to jest svaki zaposleni,

izuzev državnih službenika, jeste automatski član ove organizacije za koju izdvaja 0,5 odsto od bruto plate mesečno. AK pomaže savetima ljudima koji su žrtve nepravde i zastupa svoje članove pred Sudom za radna i socijalna pitanja. Pred sudom bori seza brojne odštete za zaposlene kojima poslodavac nije isplatio primanja, ili im dao suprotnom zakonu otkaz, odnosno nisu dobili otpremninu.

AK se zalaže za smanjivanje nezaposlenosti, državne investicije za oživljavanje privrede, za bolje obrazovanje radi napredovanja u karijeri i pravedni poreski sistem, ali i za zdravlje i sigurnost na radnom mestu. Što se strane radne snage tiče AK nudi obimne pravne informacije i podršku.

Praznični marševi

Odnedavno postoji i sindikat Vida. Sindikati svoju "moć" prikazuju svake godine 1. maja, kada se u svim većim gradovima održavaju prvomajski marševi. U Beču više od 100.000 ljudi izađe na ulice da protestuje za radna prava. Inače sindikati i AK su bliski Socijaldemokratskoj partiji (SPO), koja je odnedavno u opoziciji.

DGB ima šest miliona članova

U Nemačkoj krovna organizacija sindikata je Nemački savez sindikata (DGB) koji broji skoro šest miliona članova. DGB čini osam sindikata, koji pokrivaju sve privredne grane. DGB se bavi zastupanjem radnika pred vlastima i borbom za njihova prava, pre svega oko plata.

Referendumi u Švajcarskoj

Švajcarski savez sindikata (SGB) je krovna organizacija koju čini 16 pojedinačnih sindikata i ima oko 380.000 članova. Težište rada je uticanje na ekonomsku i socijalnu politiku. U brojnim komisijama SGB zastupa interese zaposlenih, pokreće inicijative i, ako to biva potrebno i referendume protiv nacrta zakona. Za politiku tarifa i plata zaduženi su strukovni sindikati, a ne krovna organizacija.

2021 © - Vesti online