Četvrtak 02.05.2019.
13:15
Tanjug, Vestionline

Vulin: Za EU, ali ne po cenu da molimo ako nas ne želi

N. Đurović
Aleksandar Vulin

- Hajde onda da se dogovorimo da ako tražite od nas određene ustupke, koji nisu ni malo laki zarad naše evropske perspektive, a onda u sledećoj rečenici kažete da nema za vas evropske perspektive - mislite li da mi ne možemo da pročitamo obe rečenice - izjavio je Vulin u Jutarnjem programu TV Pink upitan da prokomentariše reakcije EU posle samita u Berlinu.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, on je rekao da postoje mnogi i u EU koji smatraju da proširenja neće biti i da ga neće biti u dogledno vreme, ali da narodi koji žive na Balkanu treba da budu srećni što se uopšte razmišlja o njima, pa makar to bilo u budućnosti naše dece.

- Ako nas neće Evropa, ima ko hoće. Nismo mi osuđeni na Evropu, mi želimo da pripadamo tu, jer je to strateška orijentacija ove zemlje i naroda, želimo da pripadamo evropskim vrednostima, hoćemo da sarađujemo, ali ne po cenu da mi moramo da molimo za ulazak u Evropu koja nas ne želi - rekao je Vulin.

On je dodao da ako EU ne želi Srbiju, postoje i drugi savezi i druge zemlje i drugi narodi koji hoće da sarađuju s njom na ravnopravnoj osnovi. 

- Ne mora to da znači da ćemo mi da uđemo u neki savez, i ne postoji ništa što je organizovano kao EU, i ne moramo da budemo član ničega, ali moramo da držimo do sebe i da vodimo računa koji su naši politički, ekonomski i svi drugi interesi - naglasio je ministar Vulin.

Podsetio je da je EU veoma jasno poručila i da je "umorna od proširenja", dodajući da je i Srbija umorna.

- Mi smo umorni od vaše politike da stalno menjate ciljeve, postavljate nove uslove i da mi moramo da budemo srećni i zadovoljni što uopšte hoćete da razgovarate s nama - zaključio je Vulin.

2024 © - Vesti online