Sreda 01.05.2019.
20:52
Vestionline, Tanjug

Venecuela: Na ulicama ponovo Gaidove i Madurove pristalice

Tanjug
 

Kako prenosi CNN, u Karakasu se okupilo nekoliko hiljada Gaidovih pristalica, dok su na ulicama i Madurove pristalice koje slave 1. maj.

Dan posle sukoba na ulicama Karakasa, Gaido je ponovo pozvao sledbenike da i danas izađu na ulice kako bi se završila, kako je rekao, "poslednja faza" svrgavanja predsednika Nikolasa Madura.

Pristalice opozicije okupile su se na trgu Atamira, a za sada nema naznaka da će se pomeriti odatle, javlja reporter CNN, dodajući da deo Gaidovih pristalica priprema Molotovljeve koktele.

Sa druge strane, Maduro je povodom 1. maja Praznika rada uputio čestitku uz poruku da će radnička klasa širom zemlje proslaviti svoj dan, ali i braniti tekovine uz veliki marš sa kojeg će reći "ne" državnom udaru i američkom mešanju.

Lider socijalista Diosdado Kabeljo rekao je na skupu da vojska Venecuele ostaje lojalna Nikolasu Maduru uprkos pozivima na pobunu, prenos AP.

On je rekao da opozicioni lideri "hodaju kao zombiji" pošto nisu uspeli da izazovu opštu pobunu na koju je pozvao Gaido.

Visoki komesarijat UN za ljudska prava upozorio je danas vlasti Venecuele da ne koriste "prekomornu upotrebu sile" na demonstrante i pozvao sve strane da "odustanu od nasilja".

"Ured UN za ljudska prava izuzetno je zabrinut zbog informacije o prekomernoj upotrebi sile pripadnika snaga bezbednosti u Venecueli na demonstrante kao i da je zbog toga povređeno nekoliko desetina ljudi", izjavila je portparolka Marta Urtado.

Prema njenim rečima, veliki broj demonstranata je priveden.

Najmanje 69 ljudi je povređeno u sukobima u Karakasu tokom protesta koje je u pratnji naoružanih vojnika poveo opozicioni lider Huan Gaido.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je nakon toga izjavio da je Gaido pokušao da izvede državni udar i da u tome nije uspeo.

2024 © - Vesti online