Sreda 01.05.2019.
13:35
Tanjug, Vestionline

Dačić: I dalje se borimo za osam sati radnog vremena

Tanjug
Ivica Dačić

Dačić je istakao da je danas novo vreme, ali da su i dalje aktuelne sve tekovine socijalističkog radničkog pokreta, kao i borba Karla Marksa za "tri osmice" - osam sati rada, osam sati odmora i osam slobodnog vremena 

- Neverovatno je da je toliko godina posle Marksa i dalje aktuelno ono o čemu je on pisao - on se borio za tri osmice - osam sati rada, osam sati odmora i osam sati slobodnog vremena za društvenu nadgradnju. I u 21. veku smo svedoci da moramo da se borimo za osam sati radnog vremena - istakao je Dačić.

Navodeći da se mora boriti za pravedno društvo sa što boljim položajem radnika, Dačić je rekao da je važno usaglašavati zakonodavni sistem sa zakonima EU.

- EU već 30 godina ima socijalnu povelju i mnogi principi socijalne pravde, koji su nekada bili ideali i kod nas bili prisutni za vreme Tita i socijalizma, sada su prisutni u nekim zemaljama EU - naglasio je Dačić.

Upitan šta SPS, kao stranka levice u Vladi Srbije, preduzima kad su ugrožena radnička prava, Dačić kaže da se, u meri u kojoj to mogu kao stranka koja nije vodeća u vladi, zalažu za principe socijalne pravde, ako ih oko toga bilo ko konsultuje.

- Najbolje rešenje je usaglašavanje naših zakona sa evropskim, jer je EU već prošla kroz sve to - rekao je Dačić.

On je dodao da je bio prvi predsednik vlade koji je učestvovao u radu Socijalno-ekonomskog saveta i da je mnogo puta pozivao sindikate da razgovaraju i zauzmu zajedničke stavove o važnim pitanjima.

Ocenio je i da se danas u Srbiji stranke više ne dele po ideološkim osnovama i da mnoge od njih i nemaju ideologiju.

Dačić je istakao i da o radničkim pravima treba razgovarati češće, a ne samo 1. maja.

Istakao je i da SPS redovno obeležava 1. maj polaganjem venaca i cveća na grob Dimitrija Tucovića na Novom groblju, osnivača Socijaldemokratske partije i čoveka koji je poginuo u Prvom svetskom ratu, iako je bio protiv rata.

Cveće i venac su položili i funkcioneri SPS-a Aleksandar Antić i Nikole Nikodijevića, kao i građani.

2024 © - Vesti online