Utorak 30.04.2019.
20:15
Kossev, Vestionline

Vladika Teodosije o protestima: Podržavamo građane da slobodno izraze svoje mišljenje

Medija centar Beograd
Episkop raško-prizrenski Teodosije

Osim o pitanjima vere i Vaskrsa, vladika Teodosije govorio je i o građanskim i opozicionim protestima u srpskim gradovima, prenosi Kossev.

Na pitanje urednice ovog lista Rade Komazec o tome da, kako je rekla, u vreme vaskršnjeg posta, na ulicama prestonice "vidimo polarizaciju i razjedinjenost srpskog naroda", upitavši da li je moguće stranačko nadmetanje pretvoriti u viteško takmičenje i da, bez obzira na stranačke podele, svi budemo jedno i zajedno u tajni Hristovog Vaskrsenja, vladika je odgovorio da dok crkva podrazumeva jedinstvo u ljubavi i stalno poziva narod da se ocrkveni i ujedini, i to ne oko neke prolazne ideologije ovog sveta, već oko večne istine spasenja, u svetu kojem živimo "postoje drugačija pravila nego u Crkvi".

- Sprečavanje slobode izražavanja političkog mišljenja, kao i bilo kakva upotreba sile nisu put ka rešavanju problema, već otvaraju nove rane na ionako izranjavanom telu srpskog naroda. Zato Crkva poziva na jedinstvo u duhovnom smislu, ali istovremeno podržava slobodu svakog građanina da slobodno izrazi svoje mišljenje i mirno se bori za bolje sutra i njih i svoje dece - objasnio je vladika.

Teodosije je poručio da će crkva uvek iskazati čvrst stav ukoliko bude bilo kakvog pokušaja, kako je rekao otuđenja pravoslavnih svetinja od srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i da se istorija ne može menjati politički.

- Naše je da nastavimo naš trud i nastojanja u očuvanju srpske pravoslavne baštine na Кosovu i Metohiji kao delu Srbije i u tom smislu bilo kakvi pokušaji da se naše svetinje otuđe od našeg naroda i Crkve, neće ostati bez našeg čvrstog stava da se istorija ne može menjati politički. Ostajemo u nadi da će civilizovani svet razumeti našu brigu i pomoći nam u očuvanju naših svetinja koje su istovremeno važne i za celo čovečanstvo, kao deo svetske kulturne baštine - istakao je vladika Teodosije.

2022 © - Vesti online