Sreda 01.05.2019.
00:30
Telegraf.rs, Vestionline

8 razloga zbog kojih šetanje po kiši može da vam poboljša zdravlje

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Imamo za vas 8 razloga zbog kojih biste trebali da se uputite u šetnju čim krenu prve kapi kiše.

Ima manje ljudi

Većina ljudi se sklanja od kiše, a samo oni najhrabriji nastavljaju da šetaju iako je vlaga velika. Ukoliko vam treba mir i tišina tokom šetnje, kišni dani su idealni za to. Lakše ćete se kretati i nećete imati nikoga na vašem putu.

Vazduh je čistiji i svežiji

Vazduh je zaista čistiji nakon kiše, jer kapljice imaju sposobnost da upijaju različite čestice i da pročiste vazduh.

Miris kiše umiruje

Niste jedini koji vole miris kiše, koji ima i posebno ime i naziva se petrikoh koji je tako nazvan od strane dvojice australijskih naučnika 1960-ih. Miris je miks hemikalija koje otpušta bakterija iz zemljišta, ulja koja otpuštaju biljke tokom sušnog perioda i ozona.

Vlažnost je dobra za kožu i zdravlje

Visok nivo vlažnosti u vazduhu pomaže da vaša koža ostane vlažna i mladolika. Neka istraživanja tvrde da kada se vlažnost popne na 43 odsto i više, skoro 3/4 vazdušnih virusa postaje beznadežno.

Šetnja po kiši pomaže nam da prihvatimo neke stvari

Ovakva šetnja nas čini svesnima naše nemoći. Šetnja po kišnom danu pomaže da istreniramo naš mozak da se prepusti. Kiša može da nam pomogne da se pomirimo sa našim gubitkom i teškim momentima. Kao i sa kišom - sve ima svojih 5 minuta i onda prođe.

Šetnja po kiši sagoreva više kalorija

Japanski istraživači su došli do saznanja da kada neko ima fizičku aktivnost po hladnom, kišnom vremenu time sagoreva više kalorija i masti nego po lepom danu.

Šetnja po kiši pomaže nam da sagledamo stvari iz neke druge perspektive

Bilo da je mračnije ili svetlije, skoro sve izgleda potpuno drugačije kada napolju pada kiša. Ovo može da pomogne ljudima da sagledaju svoje probleme iz nekog drugog ugla, ali i izazove sa kojima se surećemo i druge svakodnevne probleme.

Osećamo se buntovno

Ponekad samo imamo potrebu da prekršimo neko pravilo, a šetnja po kiši je upravo idealna da to uradimo na zdrav način. Samo se postarajte da imate na sebi odeću koja će vas ugrejati i zaštiti od prehlada.

2024 © - Vesti online