Utorak 30.04.2019.
13:51
Vestionline

Čadež za FAZ: Dualno obrazovanje i kvalitetni dobavljači – adut Srbije u trci za investitore

Tanjug
Marko Čadež

"Srbija je jedina zemlja u regionu koja je kroz intenzivnu razmenu iskustva sa nemačkim, austrijskim i švajcarskim institucijama i kompanijama, ne samo eksperimentalno uvela dualni model obrazovanja već je taj sistem i ozakonila,  navodi FAZ, citirajući Čadeža.

Predsednik PKS je najavio da će Zakon, koji će sistem srednjih stručnih škola postaviti na dualnu osnovu, stupiti na snagu u septembru ove godine i istakao da je inicijativu za uvođenje dualnog obrazovanja koja je potekla od privrede, podržala i politika, uvidevši značaj za ekonomsku budućnost Srbije što je bilo neophodno za implementaciju u praksi.

"Pilot projekti u koje je uključeno 4.500 đaka i 80 srednjih škola u celoj zemlji, pokazuju koliko je ta ideja uspešna", navodi se u tekstu nemačkog dnevnika.

Podsećajući da da smo po Doing Business indeksu Svetske banke i sličnim listama daleko ispred Bugarske, Čadež kao najbolji argument u prilog tvrdnje da je Srbija najpoželjnija investiciona destinacija u Jugoistočnoj Evropi, navodi iskustvo onih koji su već investirali i posluju u Srbiji.

Kao posebnu prednost ističe kvalitet potencijalnih dobavljača Folksvagena.

„Velikog proizvođača automobila kakav je Folksvagen u Srbiji bi dočekalo više od 200 dobavljača koji imaju sopstvenu proizvodnju u zemlji. Srbija je već dugo lokacija na kojoj posluju Boš, Kontinental i druge svetske marke“, rekao je Čadež.

Na pitanje koliko je Srbiji, u trci za strane investitore, prepreka što nije članica EU, Čadež je objasnio da je zbog toga "neophodno da se uvek dodatno potrudimo kako bi se izjednačili sa komšijama koji imaju tu prednost".

"Mi dnevno moramo da se dokazujemo i potencijalnim investitorima i onima koji već posluju u Srbiji. Moramo da budemo otvoreni za sva pitanja. Ali, možda je baš to razlog za investicioni bum u Srbiji kao i za našu dobru poziciju na svetskim rang listama“, rekao je predsednik PKS.

2024 © - Vesti online