Sreda 01.05.2019.
08:15
S. Đurić - Vesti

Ljubav svaki put učimo ispočetka

Bojan Stevanović
Ivana Đorđević

- Raduju prve reakcije javnosti, kolega, čitalačke publike na prvom mestu. "Neka mnogo bitna" promeniće percepciju ljudima i to je moja osnovna želja jer pišem o nekim tabuima na relaciji muško-ženskih odnosa, koji ne zastarevaju i koje svi učimo iz početka. Želja mi je bila da dok sam pisala ove tekstove objedinim sva iskustva meni bitnih ljudi, koji su sa mnom podelili svoje strepnje, nedoumice, žudnje i strahove. Ljubav je vrlo kompleksna i nežna stvar, ali zahteva i mudrost i dozu nonšalancije. A to je ono što učimo čitavog života. Potrudila sam se da kroz knjigu ponudim jednu vedru sliku stvarnosti i pokažem zbog čega svi ljubav svaki put učimo ispočetka. Nekoga učimo mi, neko nauči nas - kaže Ivana Đorđević.

Ona tvrdi da nema autobiografskih delova iako je način pisanja vrlo sugestivan i čitaoce uvlači u radnju vrlo lako i na jedan suptilan način.

- Kad se bavite javnim poslom, svi očekuju da se nekako ispovedate i nešto priznajete, kao da samo vi živite život, a ostatak sveta ima pravo da sudi i komentariše. Htela sam da izbegnem taj autobiografski ton, i jedino što je moje lično - jeste upravo naslov (smeh), a kada pročitate knjigu shvatite koliko je dubine, filozofije i humora utkano u svaku od ovih.

Naravno da oko sebe imam ljude koji me inspirišu, sa kojima mogu da se šalim, smejem i uživam i odakle zapravo veliki broj priča iz knjige "Neka mnogo bitna" i dolazi.

Način na koji Ivana menja svet oko sebe upravo jeste vedrina kojom zrači svaki red u knjizi, čak i kada su ljubavne relacije zamršene ili idu u neočekivanom smeru.

- Mislim da s godinama i iskustvom čovek nauči da ništa ne treba da bude fatalno, konačno i isključivo. Kada ste isključivi, život nađe metode da vam objasni da "neće da može".

Zašto su lepe žene same

Ivana ističe da je ovo knjiga koja se poigrava s ljudskom percepcijom u kojoj smo naučeni da je svaka promena naročito u ljubavi nešto strašno i da je svaki zid od betona.

- Znate, ne mora da bude. Treba imati mnogo mekši pristup u rešavanju nekih nedoumica, nekada stvari valja gledati sa šaljive strane jer ih tako jedino sigurno preživimo. Neke od tema su zašto su lepe žene same, kada je pravo vreme za prvi put s novim partnerom, čuveno pitanje "a šta će on da misli o meni" i brojne druge teme koje se šapatom izgovaraju pod okriljem intime. "Neka mnogo bitna" izgovara naglas ono o čemu drugi šapuću ili ćute. U tome jeste intimna veza sa ovom knjigom. Što možete ćutke da je pročitate i shvatite da ništa što vam se dešava, u stvari, nije strašno. Jer je neko negde nešto slično u ljubavi već preživeo. Ako i jedna osoba promeni svoj način razmišljanja posle ove knjige, znaću da smo lagano počeli da menjamo svet. U lepši i bolji - završava u svom stilu Ivana.

2024 © - Vesti online