Sreda 01.05.2019.
00:44
D. Dekić - Vesti

Meštani Rakite odbranili reku!

Tanjug
Genocid nad narodom: Radovi na Rakiti

Ministarstvo za zaštitu životne sredine odbilo je žalbu investitora MHE na rešenje inspektora za zaštitu životne sredine po kome je investitor dužan da izvadi cevi u dužini od 350 metara. Međutim, ni investitor ne odustaje od posla, mada mu je prvobitnim rešenjem, pišu mediji, zabranjen rad na gradnji MHE u suprotnosti od izdatih uslova zaštite prirode Zavoda za zaštitu prirode i naloženo da teren vrati u prethodno stanje.

Po tim uslovima investitor nije smeo da gradi u okviru prirodnog korita velikih voda, a upravo to su inspektori na terenu utvrdili. Na ovo rešenje Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine investitor Goran Belić je, objavljuju "Južne vesti", podneo žalbu, a kako je ona odbijena ostaje mu da pokrene upravni spor pred Upravnim sudom. To će, kako je rekao, i da učini.

Mile Nikolov, zamenik predsednika Mesne zajednice Rakita, kaže za "Vesti" da veruje da je ovakvim ishodom reka spasena.

- Posle ovoga može da postavlja te cevi samo u vazduhu - ističe ovaj meštanin i dodaje da je "van svake pameti šta se događa u Srbiji i šta sve može da se radi".

Investitor je, prema njegovim rečima, nastavio radove na vodozahvatu, ali ukoliko krene u rad s cevima, stanovništvo će rečicu braniti svojim telima!

- On nam je i put narušio i inspekcija mu je do juna dala rok da to sanira. Samo možemo da se nadamo da će to i uraditi. Mnogo toga u ovom slučaju zavisi od opštine Babušnica - kaže Nikolov.

On dodaje da ne zna koliki optimista sme da bude jer predsednica opštine Slađana Nikolić obeća da će razgovarati s meštanima, pa ih, kako je naveo, prevari. Predsednicu opštine su i predstavnici Zelene stranke, koji su posetili Rakitu, zamolili da im omogući uvid u dokumenta oko MHE. Pristala je, a onda im je, kako kažu, saopšteno da ne mogu ni sa kim da razgovaraju, jer su svi opštinari toga dana "na terenu"!

Ratko Bajčetić, potpredsednik Zelene stranke, smatra da u "slučaju Rakita" postoje indicije o ozbiljnom kršenju više različitih zakona. On je obećao da će Zelena stranka, čiji je lider Goran Čabradi, republički poslanik, učiniti sve da se zakon ispoštuje, a prekršioci nateraju da nadoknade učinjenu štetu i vrate sve u prvobitno stanje.

Čabradi se nada da na kraju "neće pobediti bahatost, samovolja, nepoštovanje i izigravanje zakona onih koji imaju mnogo a hteli bi još i više i da će obični ljudi, uspeti da sačuvaju ono što imaju".

Incident s bagerom

Bitku meštana za rečno blago obeležilo je više incidenata. Poslednji se dogodio nedavno kad se prvo oglasilo Nacionalno udruženje malih hidroelektrana (NUMH), saopštenjem da se "na gradilištu desila snažna eksplozija kad je neidentifikovana osoba napunila auspuh bagera barutom i ručno pravljenim gelerima, koji je eksplodirao".

NUMH je saopštio i da je Milorad Jovanović, jedan od radnika koj su u selo stigli posle zimske pauze, samo pukom srećom izbegao povrede, te da je u prisustvu policije otvoren auspuh i da su nađeni ručno pravljeni geleri. Meštani, međutim, to sve negiraju. Oni tvrde da NUMH dezinformiše javnost jer zvuk koji se čuo nije od eksplozije, već zbog kvara na bageru. Tvrdnje su argumentovali činjenicom da je mašina ubrzo nastavila da radi, a policija se nije izjašnjavala.

Bomba ili glasina?

Mile Nikolov je rekao da je tvrdnja o podmetnutoj bobmi "priča za malu decu".

- Bavljenje bombom je skretanje pažnje s nedostataka u radu investitora. Inspektor iz Babušnice je ustanovio da su cevi korodirane, da na delu cevovoda nema betonskih i peščanih obloga i da nije napravljeno geodetsko snimanje terena - pojasnio je Nikolov.

Advokat Goran Belić, investitor mini-hidroelektrane, kako prenose beogradski mediji, rekao je da se posle niza pretnji i fizičkih nasrtaja "desio pokušaj ubistva na gradilištu".

- Neophodna je reakcija nadležnih jer ORSP vrši podstrekivanje meštana na krivična dela, koji za štetu mogu da imaju uništavanje ne samo imovine, već i života - upozorio je Belić, a šef gradilišta Igor Živković rekao da radnici rade stalno pod pretnjama.

Meštanin Rakite Danilo Stojanov podsetio je da se stanovništvo pobunilo zbog "okupacije reke" čije bi korito presušilo zbog izgradnje mini-hidroelektrane.

- Nije reč o eksplozivnoj napravi, već je u bageru guseničaru prilikom okretanja nešto puklo. Da je bila eksplozija, oštećenje bi bilo mnogo veće, a mašina ne bi mogla da počne rad kao što je počela posle pola sata. Suština je da "uzurpatori reka" hoće meštane da proglase razbojnicima i teroristima - pojasnio je tada za "Vesti".

Bilo i požara

Gradilište u Rakiti od početka radova bilo je u više navrata medijska vest, a pre pola godine blizu mesta radova nađena ručna bomba za koju su se meštani i izvođač međusobno optuživali. Početkom 2019. izgorela je kamp prikolica koja je služila kao magacin na gradilištu.

Narodna muka i činovnička bruka

- Kada bi bilo ko od nas uzeo sprej i ispisao na bilo kojoj kući bilo koju poruku? Koliko je ta emocija jaka? Beograd je, na žalost, glava odvojena od tela Srbije, a ljudi koji izdaju dozvole za MHE sede u Beogradu.

Pričaju o poglavlju 27 i o cirkularnoj ekonomiji, piju espreso u vračarskim kafićima, sede u nekim kabinetima. Državni činovnici. Ne razumeju te ljude. Ne saosećaju s njima. I, nažalost, ne interesuju ih - naglasio je Goran Čabradi.

2024 © - Vesti online