Utorak 30.04.2019.
10:45
Tanjug, Vestionline

Brnabić: Srbija u Berlinu nije izgubila svoju poziciju

Tanjug
Ana Brnabić

- Rezultat je da niko nije naterao Srbiju da nastavi dijalog a da se takse nisu povukle i da Srbija nije izgubila svoju poziciju, to je velika stvar - rekla je Brnabić, koja je juče prisustvovala sastanku u Berlinu.

Predsednica vlade je za Pink istakla da je u Berlinu bilo uvaženo misljenje naše zemlje.

- Mi se sa tim vraćamo kući, Srbija se čula, mišljenje Srbije se uvažilo i mislim da je to rezulat jedne drugačije politike koju je uveo predsedni Aleksandar Vučić, koja i jeste politika emocija i pričanja bez rukavice. I toga da isto pričamo iza zatvorenih i otvorenih vrata. Ako imamo prijateljske odnose ispoštujte te ljude i nemojte na tim ljudima da dobijate populističke političke poene - naglasila je premijerka Brnabić.

Istakla je da su bili jako teški razgovori u Berlinu i na samom sastanku i večeri, ali da je dobra stvar što su bili potpuno iskreni.

- Teško je bilo slušati relativizaciju svega što se dešava na Balkanu, posebno od strane Prištine i njene jednostrane poteze - navela je ona.

Na pitanje šta koči nastavak dijaloga, Brnabić kaže da je to potpuni nedostatak političke hrabrosti od strane ljudi koji su uveli takse i višak politike populizma od strane Prištine.

Na pitanje šta je razgovarala sa premijerom Albanije Edijem Ramom, ona je navela da je iskreno ljudski razočarana.

- Ja ne gledam na politiku mnogo drugačije nego na međuljudske odnose. Ako pričamo jednu stvar kao političari i vratimo se kući i onda od poltičara nekih vidite druge stvari, provokacije na račun Srbije, zaklinjanje na albanskoj zastavi, objave slika na društvenim mrežama... ja sam onda ljudski apsolutno razgočarana - rekla je Brnabić.

Dodala je da je za Ramu mislila da ima drugačiju viziju odnosa na Balkanu i odnosa između Srba i Albanaca.

On pokazuje jedno u odnosima jedan na jedan, a onda skuplja političke poene na najeftiniji i populistički način, onda ću i ja sa njim pričati kao i sa bilo kojim političarem, rekla je Branbić i kazala da će od sada pričati sa njima isključivo kao sa političarem.

Navela je da je očekivala korektan ljudski odnos, ali da joj se čini da nema takvog odnosa i da smatra da u politici mora biti više iskrenosti, pogotovo u ovako kompleksnim situacijama. 

2024 © - Vesti online