Utorak 30.04.2019.
08:22
B92.net, Vestionline

Vučić: Bez pomaka, ali ne mislim da je bilo šta propalo

Tanjug
Aleksandar Vučić

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara po završetku samita u Berlinu, rekao da je angažman Angele Merkel i Emanuela Makrona veoma važan i da pokazuje njihovu opredeljenost da čuvaju mir na Zapadnom Balkanu jer time čuvaju i mir u Evropi.

- A, da li očekujete čuda? Čuda se u životu ne dešavaju. Jedanput ili dva puta se dogodi da tim iz istočne Evrope uzme Kup sampiona 1990. i 1991. i to, ovog puta na penale, i to se neće ponoviti u narednih 30 ili 50 godina...Tako da pustite čuda, ovo je relanost, vidi se da se nalazimo u teškoj i ozbiljnoj sitaciji i moramo da se ponašamo odgovorno i da vodimo računa o budućnosti našeg naroda - rekao je Vučić.

Vucić je takođe rekao da su svi tražili ukidanje taksi i da to nije zahtev od juče.

Naveo je i da su predstavnici Hrvatske i Slovenije bili korektni i da ne može ništa da im se zameri.

- Pored minimalnog neslaganja, ne bismo imali šta da zamerimo ni predstavmicima Crne Gore i Ðukanoviću. Bio je korektan, imajući u vidu da je Crna Gora priznala Kosovo - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka u Berlinu, Vučić je kazao da se srpska delegacija više puta izdvajala sa Makronom i Merkelovom i razgvarala, kao što su to činili i albanski predstavnici, ali, kako je dodao, nije fer da o tome javno govori.

- Nastavićemo da radimo. Mislim da su oni dobro razumeli koliko je teska situacija na Zapadnom Balkanu i koliko je truda potrebno da uložzimo da bi se problemi rešili - istakao je Vučić.

Vučić je kazao i da ne može da kaže nijednu ružnu reč kada je reč o ponašanju Marjana Šareca i Andreja Plenkovića, ali da Srbiji svakako ne odgovora odnos 9:1 za nezavisno Kosovo.

Kako kaže, to nije laka pozicija

- To je bila moja primedba. Što se naših odnosa sa Slovenijom tiče oni su odlični - rekao je Vučić.

Do novog sastanka - "impuls odgovornosti"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon samita u Berlinu, da će novi sastanak o obnavljanju dijaloga biti održan u Parizu 1. ili 2. jula, pred sastanak u Poznanju u okviru Berlinskog procesa.

- Do tada, nadam se da će ovaj impuls odgovornosti koji su dali Mekrel i Makron, uz prisustvo Mogerini, značiti neku vrstu stabilizacije prilika bar za ta dva meseca, dok ne pokušamo da pronađemo neko rešenje za nastavak dijaloga - rekao je Vučić novinarima nakon razgovora u Berlinu.

On je ponovio da nije srećan što neko misli da su takse u 21. veku nešto normalno i moralno, ali je dodao da je zahvalan domaćinima, Merkel i Makronu, što su izdvojili ogromno vreme i trud i, ako ništa drugo, svojim ponašanjem i ophođenjem pokazali koliko žele stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Vučić je istakao i da je, nekima koji su zahtevali i tražili da se vidi kako da izgleda neki finalni sporazum, rekao da ne dolazi u obzir da nas neko uslovljava bilo čime i da zato postoje razgovori i pregovori, a ne njihov spisak želja.

- Moram da priznam da je jedan od organizatora skupa bio veoma korektan i nedvosmisleno stavio do znanja albanskim predstavnicima da to neće moći tako - rekao je Vučić.

Kada god ne rešite neki problem, ne možete da kažete da ste srećni i zadovoljni, ali čini mi se da smo na pristojan i odgovoran način zastupali zemlju.

"Bez pomaka"

Zaključak je da nastavljamo razgovore u užem formatu uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog, kaže Aleksandar Vučić.

Predsednik je po završetku samitra u Berlinu rekao da nema formalnih zaključaka, niti se o nečemu glasalo, već da je reč o dogovoru.

Sledeća prilika za razgovor o nastavku dijaloga biće, rekao je, 1. ili 2. jula u Parizu, uoči sastanka Berlinskog procesa, u Poznanju, a posle evropskih izbora.

Predsednik je rekao da je na skupu postalo jasno sve ono što se krilo ispod žita.

Videlo se, dodaje, u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i KiM.

- Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao - rekao je Vučić novinarima.

On je ukazao da RS nije nikakva loša tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH.

Kako kaže, odgovorio je i Albancima koji su imali pristup sledećeg tipa: prvo Rama govori o svom ministru spoljnih poslova koji je imao težak život, jer je živeo u vreme srpskih dikatatora na KiM, pa su Albanci s Kosova počeli da pričaju da moramo da priznamo Kosovo, da nema nikakve autonomije za Srbe, nema nikakve RS - i to je neka opsesivna fascinacija Srpskom - te da nema nikakvih izvršnih ovlasćenja za ZSO.

- Počeli smo u jednom trenutku i da se osmehujemo. Trudlili smo se da se ponašamo odgovorno i ozbiljno i milsim da smo to uspeli da učinimo, iako ne milsim da smopred bilo kim u Evropi svi zajedno danas izgledali dobro na bilo koji način - ocenio je on.

- Razumeli smo sve što se krilo ispod žita, sve smo videli u jednom danu - rekao je Vučić.

Vučić rekao je da je u Berlinu održana serija teških sastanaka.

Zahvalio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali.

- Pokušavali su da pronađu rešenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu - rekao je Vučić srpskim novinarima u Berlinu.

On je dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

- Neki drugi su smatrali da je od dijaloga bilo važnije da takse ostanu, ali šta da radimo - rekao je Vučić.

2024 © - Vesti online