Ponedeljak 29.04.2019.
22:35
sputniknews.com, Vestionline

Objavljen snimak lidera Islamske države - prvi posle pet godina

instagram.com/Rita Katz
Abu Bakra el Bagdadi

Agencija ne navodi kada i gde je tačno napravljen video-snimak koji je objavljen na internetu. Čovek koji se pojavljuje na snimku liči na El Bagdadija, nosi dugu prosedu bradu, čiji je donji deo ofarban u crveno. Tokom razgovora sa drugim učesnicima na snimku on priznaje poraz ID-a u sirijskom Baguzu - poslednjoj teritoriji koja je pripadala ovoj grupi.

Na snimku koji traje 18 minuta Bagdadi se zakleo da će osvetiti grupu ubijenih i zatvorenih militanata, tvrdeći da je u ovu svrhu ID već izvela 92 operacije u osam zemalja. On je dodao da su napadi u Šri Lanki izvedeni kao osveta za Baguz.

​Krajem marta je list "Arabi el Džadid", pozivajući se na izvor u iračkim bezbednosnim agencijama, javio da je El Bagdadi ofarbao bradu, ugojio se i pokušava da pobegne iz Sirije u Irak.

Sjedinjene Američke Države zvanično su izjavile da su savezničke snage uspostavile kontrolu nad Baguzom pre više od mesec dana.

Poslednjih nekoliko godina više puta su se čula saopštenja o mogućoj likvidaciji El Bagdadija, ali nisu bila potvrđena.

U avgustu 2018. godine televizija "Sumarija" je, pozivajući se na izvor u iračkim obaveštajnim službama, javila da El Bagdadi leži u postelji nakon teškog ranjavanja i da faktički ne vodi grupu.

2024 © - Vesti online