Utorak 30.04.2019.
00:44
D. Dekić - Vesti

Praznik rada u 21. veku (2): Nemoćni i isprepadani

A. Čukić
Ranka Savić

- Oni koji nešto rade, žive u ogromnom strahu od gubitka posla, što vladajućoj strukturi daje mogućnost manipulacije ljudima. Dominantni oblik rada u Srbiji je rad na određeno vreme, ili na lizing putem agencija koje posreduju, a pritom su ne samo srpske plate najniže u regionu, već smo poslednji i prema visini minimalne zarade. Srbiju je pre nekih desetak dana u visini mesečnih primanja pretekla čak i Albanija.

Ukazuje i da ovaj period karakteriše i vrlo loš odnos poslodavaca prema zaposlenima, a naročito je karakteristično da se ne poštuje Zakon o radu koji inače nije naklonjen radniku:

- Mnogo je poslodavaca koji ne uplaćuju poreze i doprinose zaposlenima, a država ne samo da ne reaguje, već je i sama loš poslodavac. Naše pouzdane informacije govore da zaposlenima u kompletnoj namenskoj industriji nisu uplaćeni doprinosi.

Takođe se, kako ističe, "na prste" mogu prebrojati oni koji plate prekovremeni rad. Uz ovu, postoji još jedna pojava štetna po radnika, a to je fiktivno vođenje toplog obroka i regresa u knjigovodstvu.

- Vlasnik firme često zadrži radnike prekovremeno i kaže: "Ostani, nemam da ti platim, ali uzećeš slobodne dane." A onda kad radnik hoće da ih uzme, poslodavac mu veli: "Potreban si nam baš sada." I tako ukrug...

Isplata minimalne zarade, ističe, ne poštuje se čak ni onima koji su zaposleni u državnoj službi.

- Informacije našeg sindikata govore da recimo zaposleni u upravi u Šidu dobijaju manje od zakonski propisane minimalne sume i da se zakon ne poštuje u delu o ugovorima o radu na određeno.

- Propisano je da radnik može najviše dve godine da radi na određeno, u izuzetnim slučajevima još godinu duže, a dešava se da ljudi na određeno budu i po deceniju i po. Postoji čitava armija isprepadanih radnika, koji su u velikom strahu od gubitka posla vrlo poslušni i mirni.

Partijsko zapošljavanje, prema njenim rečima, dostiže kulminaciju.

- Oduvek je bilo toga da se posao dobija preko partijske knjižice, a sada je došlo do nezapamćenih razmera. Primetno je i da se vrši prijem nestručnih, pa su iskusni radnici u ogromnom problemu, jer moraju da obave svoj i posao za još troje koji ne znaju da rade...

Veto na štrajk

Država je pre pet godina menjala Zakon o radu, protiv kojeg su ustali sindikati, jer smanjuju prava radnika, a sada se najavljuju nove izmene. Ranka Savić otkriva da je tim povodom bilo nekoliko sastanaka sa ministrom za rad Zoranom Đorđevićem, ali uzalud. Podseća i na Zakon o štrajku koji je, prema njenim rečima, u velikoj meri ograničio to pravo zaposlenih. Inače je, kaže, Vlada Srbije donela posebnu Uredbu kojom je potpuno obesmislila i ograničila pravo na štrajk.

- Uredbom je uvela minimum procesa rada, a kako to izgleda, videli smo na nedavnom primeru Republičkog geodetskog zavoda, gde su neki od zaposlenih i pored štrajka morali da rade - pojasnila je predsednica ASNS.

Najsiromašniji u Evropi

Ovaj 1. maj radnici u Srbiji, prema rečima sekretara Saveza samostalnih sindikata Srbije Zorana Mihajlovića, dočekuju u gorim uslovima rada i sa sve praznijim džepom.

- Uslovi rada su otežani, a i dalje je prisutan rad "na crno", a samo je privid da nezaposlenost opada. Uz to je srpski radnik najslabije plaćen u Evropi - kaže Mihajlović za "Vesti".

Sutra - Praznik rada u 21. veku (3): "Diktator" na kolenima

2024 © - Vesti online