Utorak 30.04.2019.
04:30
Vestionline

Antički biser

pixabay
Efes

Nekada je bio najveći grad u Maloj Aziji, u njemu je rođen Heraklit, u njemu se nalaze ostaci Artemidinog hrama koje  je bilo uvršteno u 7 svetskih čuda. Celzusova biblioteka i Veliki teatar građevine su od kojih zanemite kada se nađete ispred njih. Biblioteka u Efesu je bila treća po veličini u starom svetu, odmah nakon one u Aleksandriji i Pergamonu. Veliko pozorište u Efesu je imalo kapacitet od 24000 mesta za sedenje, a bilo je visine 38 metara. Nekoliko kilometara pored nalazi se i Marijina kuća. Veruje se da je nakon Isusovog rođenja njegova majka živela u toj kući, u kojoj je dočekala i smrt. Mnogi ovo mesto smatraju svetim, i jedno je od najposećenijih hodočasnih mesta u hrišćanstvu.

Efes je grad koji je živeo naprednim životom. Imao je visok standard, raznolikost demografskog sastava i razgranatu politeističku kulturu. Zbog toga je za hrišćane predstavljao idealnu bazu u regionu.U Efesu je nastalo Jevanđelje po Jovanu.

Saveti tokom obilaska

Tursiti koji Efes stave na svoju listu lokacija koje planiraju da obiđu, treba da znaju da za vreme obilaska budu zaštićeni od sunca. Marama, šešir, dugački rukavi neophodni su kako ne biste izgoreli, jer je sunce veoma jako a hlada ima vrlo malo. Ukoliko idete sa decom, ovaj izlet biće izazov. Pratite vodiča i priču koju priča kako biste doživeli pravo iskustvo i odlutali u mislima u taj period.

Zanimljivosti

- Efes je jedan od najvećih otvorenih muzeja u Turskoj

- Prva reklama u antičkom svetu je stopa u mermeru, koja pokazuje put do javne kuće

- Toaleti zauzimaju veliki deo ostataka ovog muzeja na otvorenom. Oni su na neki način predstavljali mesto na kojem su se osim vršenja nužde, razmenjivale ideje i vodili razgovori, s obzirom da nisu postajale pregrade, kao danas kabine.

2024 © - Vesti online