Ponedeljak 29.04.2019.
15:09
A. Šišić - Vesti

Roboti kao lekari

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stručnjaci su obradovali sve one koji se plaše da održavaju higijenu zuba. Obelodanili su da bi "strašni" zubari mogli u budućnosti potpuno da promene način rada.

Umesto dugotrajnog i neprijatnog struganja s metalnim "alatima" po zubima da bi se oni ispolirali i uklonile naslage, zubari će u narednom periodu moći da rasporede specijalnu "malu vojsku" sitnih robota koja će precizno i neinvazivno uklonio te nataložene ostatke hrane.

Vojska nanorobota može da se raštrka u ustima i skine plak ili neki drugi problem. Ova inovacija je nastala kao partnerstvo između stomatologa, biologa i inženjera.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nanotehnologija u medicini buja iz dana u dan. "Roboti" nevidljivi golim okom imaju moć da druge atome i molekule pretvaraju u pametnu minijaturnu vojsku kako bi izvršavali određeni zadatak. Stručnjaci koji se bore da iskorene karcinom često u studijama objavljuju da što pre žele da usavrše i na tržište izbace lek, koji će pomoću nanotehnologije moći da se dovede tačno na obolelo mesto i napadne rak a da pritom ne ugrozi druge organe.

Nanoroboti će biti programirani samo da unište viruse i tumore.

Snimak u piluli

Endoskopija je neprijatan pregled koji zahteva da se sonda uvuče u gornji deo digestivnog trakta ne bi li se snimila njegova unutrašnjost, a lekar dobio bolji uvid u stanje želuca, jednjaka... U duhu nanotehnologije stručnjaci su osmislili takozvane endoskopske kapsule. Potrebno je samo da pacijent proguta malog robota upakovanog u pilulu koji putuje po stomaku prikuplja podatake i slika slike koje može poslati direktno u procesor za dijagnostiku koju gastrolog može odmah da proučava.

 

2024 © - Vesti online