Utorak 30.04.2019.
06:30
B92.net, Vestionline

Čuveni dizajner: Tabletu nije mesto u automobilu, predstavlja opasnost u vožnji

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tokom četiri decenije rada u auto-industriji, Ijan Kalam (64) oblikovao je mnoge savremene automobile među kojima su Ford RS200, Aston Martin DB7, originalni Vanquish, Jaguar C-X75, kao i najnoviju generaciju Jaguarovih modela, uključujući F-Type.

S obzirom na njegovo dugogodišnje iskustvo i reputaciju, Kalam je jedan od onih ljudi čije se mišljenje uvažava u svetu automobilizma. Automotive News Europe iskoristio je prezentaciju restilizovanog Jaguara XE da sazna šta ovaj poznati dizajner misli o najnovijem trendu ugradnje u automobile velikih ekrana osetljivih na dodir, nalik tabletima.

- Ukoliko vozite preko 120 km/h, što je u nekim zemljama zakonom dozvoljeno, ne želite da čeprkate po iPad-u da biste nešto podesili na automobilu - kaže Kalam.

- Morate biti u mogućnosti da dođete do najvažnijih sadržaja u kokpitu bez skretanja pogleda duže od milisekunde - objašnjava on.

Kalam tvrdi da upravo zbog toga nije dolazio u iskušenje da u nove Jaguare ugrađuje tablet ekrane poput onog u Teslinim automobilima, na kojima se praktično podešava sve u vozilu.

Iako vozač u restilizovanom Jaguaru XE takođe koristi digitalne ekrane na centralnoj konzoili (jedan za multimediju, drugi za klimu), zadržane su i pojedine fizičke komande, kao i taktilni odziv koji simulira osećaj pritiska klasičnog prekidača.

Sve to, prema rečima Kalama pomaže vozaču da manje skreće pogled sa puta kako bi nešto podesio tokom vožnje.

2024 © - Vesti online