Ponedeljak 29.04.2019.
18:14
Z. Vicelarević - Vesti

Poklonili se grobu Isusovom

Z.V
Prolazilo se ispod groba Hristovog

Po završetku jutrenja vernicima je pročitana poslanica patrijarha Irineja.

Prethodno je na Veliki petak posle molitve otac Simon sa vernicima učinio iznošenje plaštanice i litiju. Prvi put je bilo toliko vernika da se kolona oko hrama spojila. Još nisu svi iz crkve izašli, a plaštanica je ponovo bila kod dveri.

Posle litije plaštanica je položena u ukrašen Hristov grob koji je simbolično stajao u središtu hrama. Vernici su se potom poklanjali plaštanici i prolazili ispod Hristovog groba.

- To je tradicija u narodu da se iz strahopoštovanja i pobožnosti prolazi ispod Hristovog groba. Smatra se da klečeći čovek iskazuje poštovanje poniznošću, ne bi li mu Gospod pomogao i blagoslovio ga. To narod radi ispod mnogih grobova i moštiju u manastirima i crkvama u Srbiji - objasnio je otac Simon Turkić.

Čuli smo u crkvi da postoji još jedno verovanje i još jedan razlog prolaženja ispod groba Hristovog, a to je po rečima Milorada Jeftića iz Frankfurta sledeće:

Z.V
Vaskršnje jutrenje u Crkvi Sv. Luke

- Veruje se i, tako su mi pričali, da dok prolaziš ispod groba zamisliš želju koja će se, uz Božju pomoć i ostvariti, ali nisam samo zbog toga ovde. Došao sam da upalim sveću i da se poklonim na grobu Isusa Hrista i na taj način još jednom izrazim poštovanje i zahvalnost što je za nas stradao - kaže Milorad, a njegova prijateljica Dijana Stanojević dodaje da se i u Srbiji na isti način obeležava Veliki petak:

- Bila sam pre dve godine u Srbiji za Veliki petak i ništa se ne razlikuje od obeležavanja u Frankfurtu. Takođe sam ovde večeras da se poklonim grobu Isusovom.

Na izlasku iz porte porodica Komarčević iz Frankfurta, Mirjana, Emilija i Dalibor.

- Večeras je najtužniji dan, kod nas, a za Uskrs ćemo da slavimo najveći praznik u hrišćanstvu. Dakle, prvo ćemo tugovati, pa ćemo se radovati, a proslavićemo ga tako što će se porodica okupiti. Posle liturgije u crkvi okadićemo kuću i proslaviti vaskrsenje. Nažalost, u ponedeljak moramo da radimo umesto da proslavljamo, ali smo se navikli već na to - kaže nam Dalibor Komarčević.

Z.V
Porodica Komarčević

Vaskršnje jutrenje u Crkvi Sv. Luke

Na Veliki petak i Veliku subotu puna je bila i Crkva Svetog Luke na Betoven placu u Frankfurtu.

- Okupilo se više vernika nego ranije, što je za ponos svima nama. Ovde je tradicija da vernici donose cveće i sami ukrašavaju Hristov grob, pa su i ove godine, uglavnom, žene ukrasile najlepše što može. Posle litije oko crkve služeno je večernje i u nastavku čitan Plač majke Božje. U subotu je služeno Vaskršnje jutrenje sa ophodom oko crkve - kaže za "Vesti" otac Milorad Marijanović.

2024 © - Vesti online