Utorak 30.04.2019.
00:30
Telegraf.rs, Vestionline

Ova pojava na koži je signal da ste preterali sa hranom tokom praznika

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Praznici su vreme kada se preterano jede masna i teško svarljiva hrana. Tada je pojačan rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2. Naime, ova bolest se manifestuje kao povećanje šećera u krvi, a to je opasno za ukupno zdravlje organizma.

Kada je ova bolest u pitanju bilo bi dobro da obratite pažnju na neke simptome koji nisu uvek očigledni kao oni u poodmakloj fazi bolesti.

Postoji jasan simptom koji se odnosi na dijabetes, a ispoljava se na vašoj koži. Ako primetite ovako nešto, pogotovo tokom praznika važno je da odmah odete kod lekara.

Ako imate čestu iritaciju kože, ili pak infekciju, onda to može biti simptom dijabetesa tipa 2.

Obratite pažnju na kožu koja svrbi i otiče, kao i na plikove koji mogu da se pretvore u rane. Može se raditi o predijabetičkom stanju, pa je blagovremena reakcija izuzetno važna jer može da spreči komplikovano oboljenje.

Ukoliko se ipak ispostavi da je dijabetes tipa 2, budite sigurni da se radi o početnoj fazi bolesti u kojoj se nivo šećera u krvi može lako kontrolisati i bez medikamenata.

Na sledeća stanja kože je važno da pripazite, jer se možda radi o infekciji uslovljenoj dijabetesom.

- pečenje,

- bolna i otečena koža,

- osip koji jako svrbi,

- sitni plikovi,

- perutanje kože,

- manji čerevi ispunjeni belim sadržajem, nalik aknama.

Da biste sprečili povećavanje šećera u krvi i dijabetes bilo bi dobro da tokom praznika i ostalih slavlja jedete češće po manje, a ovakav princip ishrane doktori preporučuju i u nastavku godine, jer se tako ne opterećuje sistem za varenje, a metabolizam može da radi normalno.

2024 © - Vesti online