Ponedeljak 29.04.2019.
09:24
Vestionline

Španija: Socijalisti pobedili, ali nemaju većinu

EPA/JuanJo Martín
Španski premijer Pedro Sančes sa suprugom Begonom Gomes slavi pobedu Socijalista na izborima

Prema rezultatima, koje je objavio španski MUP, Sančezova partija imaće 123 poslanička mesta u parlamentu od 350 mesta, dok će partija desnog centra Siudadanos dobiti 57 mesta. 

Uoči izbora, spekulisalo se o mogućoj koaliciji između te dve stranke, mada su njihovi lideri odbacili tu mogućnost. Ipak, napominje Rojters, preliminarni rezultati daju im mogućnost za formiranje parlamentarne većine.  

Prvi put od okončanja vojne vladavine 1970-ih, krajnje desničarska partija Voks, koja se protivi multikulturalizmu, feminizmu i neograničenoj migraciji, na putu je da uđe u parlament. Prema preliminarnim rezultatima, ta partija dobiće 24 mesta u parlamentu, dok će desničarska konzervativna Narodna partija (PP) imati 65, a krajnje levičarska Unidas Podemos 42 mesta.

AP je objavio da je izlaznost na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Španiji devet odsto veća nego na izborima 2016. godine, naročito u Kataloniji.

Reč je o trećim parlamentarni izborima u Španiji u protekle četiri godine. Prethodna dva puta dominaciju su utvrdile dve najveće stranke - Socijalistička i Narodna partija. 

2024 © - Vesti online