Nedelja 28.04.2019.
22:15
J. Milutinović - Vestionline

Srpski teatar u Dubaiju

Lična arhiva
Osmeh sve govori: Grupni portret glumaca

Ovaj teatar tek je započeo svoju umetničku misiju.

"Sve o ženama i muškarcima" nastaviće redovno izvođenje, dok je Marijana Glušac već u potrazi za novim tekstovima. Plan je da se pored večernjih izvode i predstave za decu, a u skorijoj budućnosti organizovaće i školu glume za najmlađe.

Svako ko je odlazio iz otadžbine i započinjao novi život, pored kofera, poneo je i sve ono što nosi u sebi. Svoje snove i ambicije. Ovu Beograđanku sudbina je odvela na drugi kraj kontinenta.
- U Beogradu sam radila kao profesorka srpskog jezika, međutim moja najveća ljubav uvek je bila gluma. Dugi niz godina sam član Teatar Levo KUD-a "Lola". Kada sam sa partnerom došla u Dubai, nastavila sam da držim časove, ali sve vreme sam razmišljala o sceni - objašnjava Marijana svoj odlazak u zemlju peska i sunca.

Nakon godinu dana života u Dubaiju i bezuspešnog traženja glumačke trupe kojoj bi se priključila, odlučila je da sama okupim naše ljude koji se bave glumom.
- Glumce sam potražila preko Fejsbuka, krajem prošle godine. Javilo se dvadesetak ljudi. Ubrzo je ansambl od 10 ljudi započeo pripreme za predstavu. Probe su trajale od početka januara do premijere. Bilo je veoma teško uskladiti 10 osoba različitih profesija i radnog vremena, porodičnih obaveza. Ipak, ništa nije teško kada postoji ljubav prema pozorištu. Uspeli smo da napravimo sjajno delo - kaže za "Vesti" Marijana Glušac.

Predstava "(Ne)oprostivo ili Sve o ženama i muškarcima" je spoj dve komedije hrvatskog pisca Mira Gavrana.
- Budući da su muška i ženska sudbina neodvojive jedna od druge, došla sam na ideju da adaptacijom ova dva komada osmislim predstavu. Dominatna tema su muško-ženski odnosi. U svetu gde se čovek ili žena bore za sebe svim sredstvima, dozvoljenim i nedozvoljenim, dolazi do otuđenja jednih od drugih i samih od sebe. Kažu da je "čovek čoveku vuk", a ova latinska poslovica se potvrđuje kroz igru likova na sceni. Predstava sadrži sedam različitih priča koje se smenjuju. Nizom dramatičnih i komičnih situacija, na sceni, kao i u životu, podražavamo ili percipiramo ono što poričemo da postoji, a sve je upravo tu, oko nas, i u nama - opisuje Marijana svoj komad.

Od Njujorka do Moskve

Komedija "Sve o ženama" najizvođeniji je tekst Mira Gavrana, igran u 52 pozorišta širom sveta. Od Njujorka i Buenos Ajresa, sve do Pariza, Praga, Moskve. U njemu tri glumice igraju po pet različitih uloga razotkrivajući ženski svet i psihologiju našeg vremena. Šest godina nakon tog uspeha Gavran je napisao "Sve o muškarcima", komediju u kojoj tri muškarca igraju po pet uloga, karikirajući i kritikujući muški svet.

2024 © - Vesti online