Nedelja 28.04.2019.
11:57
Vestionline, Tanjug

Komemoracija u Blajburgu neće imati status verskog okupljanja

pixabay.com
 

Skup će se službeno voditi kao javno okupljanje, što znači da će biti i pod pojačanim nadzorom austrijske policije, saznaje hrvatski dnevnik od učesnika koordinacionog sastanka u petak izaslanika Počasnog blajburškog voda s vlastima okruga Folkermarkt, kojem Blajburg pripada.

"To znači i da austrijske vlasti nisu prihvatile tumačenje Počasnog blajburškog voda koji je, uz podršku hrvatskih vlasti, Austrijancima garantovao da će se na Lojbaškom polju održati isključivo versko okupljanje, odnosno molitva i procesija bez ijednog političkog govora", piše list, prenosi Hina.

List saznaje i da je drugačijem tumačenju koje su zauzele okružne vlasti ''kumovao'' Engelbert Gugenberger, administrator biskupije Gurk Klagenfurt, kojem su se tamošnje vlasti obratile zbog konačne procene da li je zaista reč o verskom okupljanju, na šta im je on odgovorio negativno, zbog čega se sada režim okupljanja menja.

Navodi se i da ovo nije prvi put da je stav upravnika dijaceze Klagenfurt prema okupljanju u Blajburgu, koje će se održati 18. maja, negativan, i podseća da je Gugenberger ranije odbio i zahtev Hrvatske biskupske konferencije da misu na ovoj komemoraciji održi neki od hrvatskih biskupa.

Nova službena procena karaktera blajburške komemoracije na tragu je i pisma koje je austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu ovih dana poslao koruški župan Peter Kajzer, tražeći da savezna tela spreče potencijalne incidente na komemoraciji i oko nje koji bi "narušili međunarodnu reputaciju Austrije". Kajzer je od kancelara tražio i da se na ovaj skup primeni zakon o javnom okupljanju, što je, očigledno, prihvaćeno, navodi Večernji list.

Među onima koji učestvuju u organizaciji komemoracije moglo se čuti da je ipak najvažnije da je dozvola za komemoraciju data i da će se ona održati, ali postoji i određena zabrinutost zbog zakonskih odredbi po kojima bi policija, u slučaju da na komemoraciji dođe do incidenata, mogla prekinuti skup, piše Večernji list.
 

2024 © - Vesti online