Ponedeljak 29.04.2019.
00:22
D. Dekić - Vesti

Idoli pod nogama mase

Z. K. Munja
Pod paljbom: Bora Đorđević

"Sa bolom u srcu obaveštavamo sve poštovaoce Riblje čorbe da je naš Borisav Bora Đorđević iznenada preminuo 19. 04. 2019. u 67. godini", simbolično su se "nekadašnji ljubitelji" Riblje čorbe oprostili od frontmena kultnog benda kada je stao uz naprednjake.

Još jednom su podebljali tu oštru liniju političke podele na "naše i vaše", pokazali da je mali korak "od ljubavi do mržnje" prema svom idolu, ali i da poslednjih godina javni politički izbor poznatih, neminovno prati i javni linč.

Bora Čorba je gnev izazvao promenom političkog tabora, baš kao što je Sergej Trifunović postao "propali glumac i narkoman" kada je stao na čelo Pokreta slobodnih građana, a bivši košarkaški selektor Dušan - Duda Ivković "provučen kroz blato" obe strane.

Pristalice vlasti su ga napale 2017. zbog podrške opozicionom predsedničkom kandidatu Saši Jankoviću, a opoziciono nastrojeni 2018. kada se kao član delegacije Radničkog fotografisao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Bora Đorđević je, prema rečima univerzitetskog profesora Duška Radosavljevića, u više navrata pokazao nedoslednost i to ne samo promenom političkih opcija u zemlji, već i kada je Slovence nazivao "austrijskim konjušarima", pa sada, prema sopstvenom priznanju, živi u Sloveniji, a često dođe u Beograd.
- Nedoslednost je pokazao i što je bio član Demokratske stranke Srbije, pa prišao naprednjacima koje DSS oštro kritikuje - kaže Radosavljević.

On smatra da je u redu jedino ako je Bora Čorba pevao za honorar.

Međutim, sam Đorđević, koji je bio DSS, pa podržao opozicione Dveri, nastup na mitingu SNS pravda patriotizmom, jer "Vučić i Dačić konkretno rade za Srbiju, a u zahtevima opozicije je želja za vlašću".
- Da li je i na DSS i Vojislava Koštunicu koji mu je bio lider zaboravio iz patriotskih razloga? - pita naš sagovornik i kao primer političko muzičkog angažmana navodi i frontmena "Garavog sokaka" Branislava Krstića, koji je bio "konstanta multikulturalizma" Vojvodine, pa stao "na binu sa SNS". Radosavljević pita i da li se to konvertitstvo naplaćuje:
- Našem društvu nisu potrebni takvi, već više javnih ličnosti koje će režim provocirati da bolje radi i držati ga u stalnoj pozornosti - istakao je on, podsećajući kako je najbolji jugoslovenski komičar

Miodrag Petrović Čkalja krajem 90-ih hrabro je ustao protiv vlasti.

Sa druge strane su, kaže, poznati koji se zbližavaju sa vlašću radi koristi, odnosno naplate podršku, a ceh se pokrije iz džepa građana. Ovaj analitičar navodi još jednu pojavu, podsećajući na spekulacije da su bivšem fudbalskom asu Savi Miloševiću kao kritičaru vlasti usta "zapušena" sportskim funkcijama.
- Koliko nula ima patriotizam Bore Čorbe? Da li kako bi to Svetislav Basara rekao parafrazirajući Borinu pesmu "dva miliona druže" - pita Duško Radosavljavić.

Poznati roker je bolno razočarenje za one čiji je bio partijski kolega, poput profesora Vladete Jankovića.
- Bora Čorba me je gotovo lično zaboleo - prokomentarisao je potez bivšeg saborca profesor Janković, podsetivši da je Đorđević bio član DSS i da je bio "izvanredno lojalan".

Opisao je Boru kao saradnika prvog reda, požrtvovanog koji je svuda išao.
- Kad smo došli na vlast nikada ništa nije tražio, ni pokušavao da profitira. Darovit kao zemlja, a to je izraz koji je Mihiz upotrebio. I odjednom uradi ovo. I to je nešto što me ne samo vređa, nego me i gotovo lično boli. Pitam se zašto - rekao je Janković u "Utisku nedelje".

Napadi na Ristovskog

Velike kritike je doživeo glumac Lazar Ristovski kada je posle podrške Mlađanu Dinkiću prišao Vučiću podržavši ga za predsednika. Mnogi su ga na društvenim mrežama napadali da je zahvaljujući "politikanisanju" snimio film "Kralj Petar Prvi" u kojem glume njegova supruga Danica i on, a režiju je potpisao njihov sin Petar Ristovski.

Deficit karaktera

Vladeta Janković je ukazao na još neke "posrnule" koji su dali podršku režimu na mitingu iz, kako je naveo, nekih svojih ličnih razloga i ambicija, umetničkih projekata.
- Sad smo gledali i Olivera Mandića i Boru Đorđevića. Za Olivera, više manje, površno ga znam, ali znam dovoljno da je bio arkanovac, da nije bez dara, da je imao veliki deficit karaktera. A to što se on klanja pred Vučićem i ljubi mu ruku, to je direktno odvratno - kazao je Janković.

Pogrešno mesto

- Ljudi iz sveta estrade imaju različito opredeljeno biračko telo koje ih jednako voli, pa treba da se zapitaju da li im je mesto na mitinzima i da li time utiču na sopstvenu karijeru. Njih zbog odabira jedne političke strane, neki fanovi jednostavno odbacuju- upozorio je Duško Radosavljević.

2024 © - Vesti online